Ποιος άραγε, από εμάς τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται το κλασσικό μεγάλο ταψί του νοικοκυριού, που κάθε Κυριακή πρωί μεταφερόταν με ευλαβική προσοχή στον φούρνο της γειτονιάς, προκειμένου να μην χυθεί η πεντανόστιμη σαλτσούλα του φαγητού και όταν πια το κρέας κρινόταν ως καλά ψημένο από τον έμπειρο φούρναρη, ο ίδιος θα προσέθετε στην μελωμένη σάλτσα το κριθαράκι -που είχε αφιχθεί από το πρωί μαζί με το ταψί-, καθώς και το ανάλογο νεράκι;
Πρωταγωνιστής, λοιπόν, του αγαπημένου αυτού φαγητού, που δεν είναι άλλο από το γιουβέτσι με κρέας, είναι το κριθαράκι, ζυμαρικό, που όπως μαρτυρά και τ' όνομά του, μοιάζει εξαιρετικά στους κόκκους του κριθαριού, γεγονός που πιστοποιούν και οι ειδήμονες περί την pasta Ιταλοί, ονομάζοντάς το orzo, που επίσης σημαίνει κριθάρι. Το χαρακτηριστικό ωοειδές σχήμα του με τις μυτερές ακρούλες, σε μέγεθος περίπου κόκκου ρυζιού ή σιταριού, το αποκτά καθώς το ζυμάρι από σκληρό σιμιγδάλι πιέζεται µέσα από ειδικές μήτρες με κατάλληλου σχήματος τρύπες. Το κριθαράκι, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Στην Ιταλία χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες ζυμαρικών με λαχανικά, όπως στην γνωστή minestrone, δεδομένου ότι η λέξη minestra σημαίνει ακριβώς σούπα με ζυμαρικά, λύνοντας έτσι και την απορία μας για την δεύτερη ονομασία του κριθαρακίου, την μανέστρα. Ιταλικές καταβολές έχει άλλωστε, τόσο ως προς την εκτέλεση όσο και ως προς το όνομα, η μανέστρα κολοπίμπιρι, ένα παραδοσιακό πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας με μπόλικο πιπέρι, μιας και το βενετσιάνικο collu pimpiri, απ' όπου ονοματοδοτείται, σημαίνει "με πιπέρι".
Φτιάξτε, λοιπόν, το γιουβέτσι σας, που εκτός από εμάς τους Έλληνες πολύ το αγαπούν και σε Κύπρο και Αίγυπτο, αφήστε το να απορροφήσει τις νοστιμιές της κατσαρόλας ή του ταψιού σας και να χυλώσει και θα μοσχοβολήσει και το δικό σας σπιτικό σαν να ήταν Κυριακή, ακόμα και αν το επιλέξετε για οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Άλλωστε, τώρα πια δεν χρειάζεται ούτε καν να αγκαρέψετε τον άντρα του σπιτιού, προκειμένου να μεταφέρει μετά μεγίστης προσοχής και με πιασίματα από εφημερίδες, το ταψί προς και από τον φούρνο της γειτονιάς!
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης