Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρνί στο φούρνο με κριθαράκι

05 Σεπτέμβριος, 2022

Πρωταγωνιστής, λοιπόν, του αγαπημένου αυτού φαγητού, που δεν είναι άλλο από το γιουβέτσι με κρέας, είναι το κριθαράκι, ζυμαρικό, που όπως μαρτυρά και τ' όνομά του, μοιάζει εξαιρετικά στους κόκκους του κριθαριού, γεγονός που πιστοποιούν και οι ειδήμονες περί την pasta Ιταλοί, ονομάζοντάς το orzo, που επίσης σημαίνει κριθάρι. Το χαρακτηριστικό ωοειδές σχήμα του με τις μυτερές ακρούλες, σε μέγεθος περίπου κόκκου ρυζιού ή σιταριού, το αποκτά καθώς το ζυμάρι από σκληρό σιμιγδάλι πιέζεται µέσα από ειδικές μήτρες με κατάλληλου σχήματος τρύπες. Το κριθαράκι, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 150ml κόκκινο κρασί
  • 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1,5 λίτρο ζεστό νερό

Για το σερβίρισμα

Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε τα κομμάτια το αρνί και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το αρνί. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
  5. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανέλλα, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Συμπληρώνουμε μία κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Αφού έχει ψηθεί το αρνάκι, αδειάζουμε σε ένα ταψί και συμπληρώνουμε με 1,5 λίτρο νερό.
  9. Διορθώνουμε το αλάτι και περιχύνουμε το κριθαράκι.
  10. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  11. Αφού είναι έτοιμο βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί.
  12. Σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store