Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρνί τσιγαριαστό

01 Αύγουστος, 2022

Απλό και φανταστικό φαγητό για το κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι που παρασκευάζεται με τρία μόλις υλικά, κρέας, αλατοπίπερο και πάνω από όλα ελαιόλαδο. Ένα πιάτο της γνήσιας Κρητικής κουζίνας από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται στα όρη του νησιού με βουνίσια φυτά.

Το κρέας και ιδιαίτερα το αρνί έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές μας διότι αποτελεί σημαντική πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών. Στις γιορτές και στα κυριακάτικα τραπέζια θέλουμε να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό. Αυτό όμως είναι μια πρόκληση για νοικοκυρές που θέλουν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους σ’ ένα τέτοιο τραπέζι και το αρνίσιο κρέας δημιουργήσει μια πληθώρα αμέτρητων συνταγών. Το κρέας και ιδιαίτερα το τσιγαριαστό αρνί, συνδυάζεται και με ένα καλό κρασί που απογειώνει τη γεύση του πιάτου μας, σ’ ένα καλό οικογενειακό τραπέζι με φίλους.

 

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες (μπροστινό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Προαιρετικά 100 ml κόκκινο κρασί ή χυμό από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε τα κομμάτια το αρνί και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και πριν αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε τα κομμάτια το αρνί το ένα δίπλα στο άλλο.
  3. Αλατίζουμε και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να πάρει χρώμα και να τσιγαριαστεί.
  4. Γυρνάμε από την άλλη πλευρά και αλατίζουμε ξανά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
  5. Εάν επιθυμούμε να βάλουμε κρασί το ρίχνουμε σε αυτή τη φάση. διαφορετικά κλείνουμε την κατσαρόλα και  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μισό.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου μιάμιση ώρα, ώσπου να ψηθεί το αρνί.
  7. Εάν επιλέξουμε να βάλουμε λεμόνι το ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
  8. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
  9. Σε παλιότερες εποχές παραδοσιακά για το τσιγαριαστό αρνί χρησιμοποιούσαν μόνο  ελαιόλαδο καλής ποιότητας  και αλάτι. Σε πιο σύγχρονες εκδοχές μπορούμε να προσθέσουμε  το κρασί ή το λεμόνι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης