Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Αρνίσια παϊδάκια με αρωματικά βότανα

01 Μάρτιος, 2021

Τα αρνίσια παϊδάκια είναι ο μεζές στα κάρβουνα που αρέσει σε όλους τους ψήστες. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αφορμή για να τα ψήσεις. Δεν περιμένεις το Πάσχα, την Τσικνοπέμπτη, τα Χριστούγεννα ή κάποια γιορτή. Είναι ένας μεζές που τον απολαμβάνεις με την παρέα σου. Πάντως τα παϊδάκια έχουν καθιερωθεί ως ο βασικός μεζές της Τσικνοπέμπτης. Ότι κρεατικό και να βάλεις στη σχάρα εκείνη την ημέρα, το παϊδάκι είναι ο βασιλιάς.

Έχεις λίγο χώρο στην αυλή του σπιτιού σου, ακόμα και στο μπαλκόνι, αν είναι λίγο ευρύχωρο; Θα στήσεις την ψησταριά, θα ανάψεις τα κάρβουνα από το πρωί και θα αρχίσεις να ψήνεις σιγά – σιγά και να μοσχοβολά ο τόπος. Ακούς τον άντρα, που δεν λέει να ξεκολλήσει από την ψησταριά: «’Ελα ρε γυναίκα, έτοιμα τα παϊδάκια;». Τον έχει φάει η αγωνία!  Η νοικοκυρά από την πλευρά της, θέλει η προετοιμασία για το ψήσιμο να γίνει σωστά και χρειάζεται και το χρόνο, αν πρόκειται να τα μαρινάρουμε με αρωματικά βότανα για να περάσουν τα αιθέρια έλαια μέσα στο κρέας, να του δώσει υγρασία, άρωμα και νοστιμιά.    

Θα μου πείτε: Ψήνεται το κρέας με ιδιαίτερο τρόπο εκείνη την ημέρα; Φυσικά και όχι. Τι είναι αυτό που σε κάνει να το απολαύσεις περισσότερο από άλλη φορά; Είναι η όλη τελετουργία του ψησίματος. Είναι το ότι θα βάλεις ένα ποτήρι κρασί για τον γείτονα σου, τους φίλους σου, κάποιους συγγενείς σου. Θα βάλεις μουσική λίγο πιο δυνατά για να έρθεις στο κέφι. Θα μοιραστείς τη χαρά σου με άλλους. Θα δώσεις και θα πάρεις ευχές. «Και του χρόνου!». Δεν γίνονται αυτά κάθε μέρα. Είναι ένα σκηνικό έμπρακτης συναίνεσης και ενότητας. Είναι καθαρά ένα ελληνικό σκηνικό με μικρές παραλλαγές από τόπο σε τόπο.

Υλικά

1 κιλό αρνίσια παϊδάκια 1-1,5 εκ. πάχος

50 ml ελαιόλαδο

Χοντρό θαλασσινό αλάτι

1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη

1/3 κουταλάκι Θρούμπι

1/3 κουταλάκι ψιλοκομμένο δενδρολίβανο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα παϊδάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε για 20 λεπτά σκεπασμένα εκτός ψυγείου.

Ψήνουμε στη σχάρα ή σε σχαροτήγανο αφού πρώτα έχει κάψει πολύ καλά. Βάζουμε τα παϊδάκια και ψήνουμε 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο, για άλλα 20 λεπτά, γυρνώντας τα συνεχώς.

Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε σε μία πιατέλα, ρίχνουμε λίγο έξτρα θαλασσινό αλάτι και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store