Τα αγαπημένα μας πασχαλινά τσουρέκια με αφράτη υφή και υπέροχο άρωμα βρίσκονται σε όλα τα νοικοκυριά την περίοδο της μεγάλης χριστιανικής γιορτής. Πέρα από το κλασικό, τα ατομικά τσουρεκάκια με κόκκινο αυγό είναι πολύ ιδιαίτερα γλυκίσματα που θα αρέσουν σε όλους. Όπως και να φτιάχνεται, με αυγό ή χωρίς αυγό, στρογγυλό ή πλεξούδα, αυτό το άρωμα από το μαχλέπι και τη μαστίχα μας γεμίζει τη ψυχή. Το μαχλέπι είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς και μας ήρθε από την Ασία, ενώ η μαστίχα έχει ελληνικό Χιώτικο άρωμα από τα μαστιχόδεντρα που υπάρχουν στο νησί αυτό.
Η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται στο φούρνο, μας φέρνει αναμνήσεις των παιδικών χρόνων στο χωριό την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, με τις εντατικές προετοιμασίες για το ψήσιμο των πασχαλινών γλυκών, το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το γιορταστικό πασχαλινό τραπέζι με τη μαγειρίτσα και τις σούβλες, με τις νοικοκυρές να ασχολούνται όλη την ημέρα στην κουζίνα για να τα προλάβουν όλα και να τους μείνει χρόνος να πάνε το βράδυ στις «αγρυπνιές». Στην ελληνική ύπαιθρο παλαιότερα τα λέγαμε λαμπροκούλουρα ή λαμπρόψωμο.
Υλικά
Για το προζύμι
- 75γρ. Νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
- 250mlγάλα
- 150γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη ζύμη
- 250ml χυμό πορτοκάλι
- 300γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 3γρ. μαστίχα
- 2κ.γ. μαχλέπι
- Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
- 1-1,2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
- 200γρ. βούτυρο
Για την επάλειψη
- 1 αυγό
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά αφήνουμε όλα τα υλικά μας εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα ελάχιστα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, στη συνέχεια βάζουμε και τα αυγά.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και τη μαστίχα αφού πρώτα έχουμε χτυπήσει στο γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια μας.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη με τα χέρια μας το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2-3 ώρες περίπου σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
- Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μεταφέρουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τα χέρια μας και διπλώνουμε από κάθε πλευρά εσωτερικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 100 γραμμαρίων. Φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδα ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.
- Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα τσουρέκια για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αφού διπλασιαστούν ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 20 λεπτά. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε πετσέτα ή σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
- Αφού κρυώσουν πολύ καλά αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπόλ.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης