Υλικά:
- 4 μεγάλα ώριμα αχλαδιά
- 30γρ. καρύδια
- 30γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 30γρ. φουντουκιά
- 30γρ. φυστίκια Αιγίνης
- 50γρ. σταφίδες ξανθές
- 1/3 κουταλάκι κανέλα
- 1 πρέζα σκόνη γαρύφαλλο
- 4 κουταλάκια μαύρη ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο
- 150ml κρασί γλυκό
Εκτέλεση:
- Αρχικά καθαρίζουμε τα αχλάδια από τη φλούδα.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα μέρος από την κάτω πλευρά του αχλαδιού και με το ειδικό εργαλείο που αδειάζουμε τα λαχανικά αφαιρούμε τα σπόρια και λίγο παραπάνω από το αχλάδι.
- Θρυμματίζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς και αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε εσωτερικά τα αχλάδια και κλείνουμε με ένα μικρό κομμάτι αχλάδι.
- Μεταφέρουμε όρθια σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τοποθετούμε πάνω σε κάθε αχλάδι ένα κομμάτι βούτυρο και περιχύνουμε με το κρασί.
- Σκεπάζουμε προσεκτικά με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου μισή ώρα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε τα αχλάδια με το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη