Τα βραστά αυγά γίνονται μια υπέροχη σαλάτα. Απλή και νόστιμη συνταγή που δεν θέλει πολύ χρόνο και ιδανική για αυτούς που κάνουν διατροφή με πρωτεΐνες. Στις αγροτικές κοινωνίες περασμένων εποχών, η αυγοσαλάτα ήταν εμπλουτισμένη με βραστές πατάτες, αγγουράκι, μικρές φρέσκιες ντοματούλες, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, κάπαρη και μπόλικο ελαιόλαδο, αποτελούσε κανονικό μεσημεριανό γεύμα.
Ιδανική σαλάτα για το πασχαλινό τραπέζι. Δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι είναι Θεός! Κάθε Πάσχα τσουγκρίζουμε τ’ αυγά και δεν τα τρώμε όλα. Ευκαιρία να κάνουμε μια όμορφη υγιεινή χρωματιστή σαλάτα στο άψε σβήσε. Όλα τα υλικά τα έχουμε για το γιορτινό τραπέζι. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει βάψει αυγά την Μεγάλη Πέμπτη. Δεν είναι μόνο το Πάσχα. Ψήνεται μπιφτέκια ή σουβλάκια στο μπάρμπεκιου; Φτιάξτε και μια αυγοσαλάτα να δείτε πόσο θα ευχαριστεί τη παρέα σας.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τα ελληνικά νοικοκυριά θα βάψουν τα κόκκινα αυγά του Πάσχα περιμένοντας την μεγάλη γιορτή της ζωής και της Ανάστασης. Έτσι τούτη η Πέμπτη, η ξεχωριστή, θα ονομαστεί κόκκινη ή κοκκινοπέμπτη αφού η βαφή των αυγών μαζί με τα ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα αποτελεί την κύρια ασχολία της νοικοκυράς τη μέρα αυτή. Σε παλιότερες εποχές τ’ αυγά ήταν βαμμένα με εντελώς ακίνδυνες φυτικές βαφές και με εκπληκτικές τεχνικές που ξεχάστηκαν. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί βάρος στην βαφή των αυγών με πολλά ανοιξιάτικα χρώματα και σχέδια ώστε να αποτελούν ένα διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού τις ημέρες της Λαμπρής. Στα Γρεβενά, στα Σιάτιστα και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας οι γυναίκες κεντούσαν τ’ αυγά με κερί δημιουργώντας εξαίσια σχήματα. Αριστουργήματα μια άλλης εποχής, τότε που ο χρόνος κυλούσε με αργό ρυθμό.
Υλικά
Eκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη