Η πρωτοχρονιά είναι η σημαντικότερη μέρα του χρόνου και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία. Είναι η μέρα που έχει συνδεθεί με αρκετά έθιμα που παραμένουν ζωντανά στον χρόνο ακόμα και σήμερα στον Ελλαδικό χώρο. Το καλωσόρισμα του νέου χρόνου στη χώρα μας και στο χριστιανικό κόσμο γίνεται με το κόψιμο της βασιλόπιτας. Είναι το γλυκό του πρώτου τραπεζιού και για το λόγο αυτό έχει κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ενώ είναι ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, τα υλικά της συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και την τύχη που θα φέρει ο νέος χρόνος, για αυτό την τιμούμε με ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Είναι στολισμένη με ιδιαίτερα μικρά πρωτοχρονιάτικα σύμβολα μινιατούρες, κόβεται με ένα πατροπαράδοτο τελετουργικό τρόπο, συνοδεύεται με σαμπάνια για το καλό και κρύβει μέσα της το φλουρί για τον τυχερό που θα το κερδίσει.
Κοινό γνώρισμα όλων είναι το φλουρί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας, έβαζαν χρυσό ή ασημένιο κωσταντινάτο, ακόμα και χρυσή λίρα. Όποιος βρει στο κομμάτι του το φλουρί λένε ότι η χρονιά που μπαίνει θα είναι τυχερή για εκείνο. Στη ελληνική ύπαιθρο, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετούσαν στο εσωτερικό της μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς. Σε κτηνοτροφικές περιοχές τοποθετούσαν ένα κομμάτι τυρί για να έχει καλή τύχη η παραγωγή τους.
Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι μια τελετουργία. Στα νοικοκυριά ο αρχηγός της οικογένειας αναλαμβάνει το ρόλο αυτό, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους μια σημαντική προσωπικότητα από τους καλεσμένους. Συνήθως πέρα από το φλουρί ο τυχερός κερδίζει και ένα συμβολικό δώρο.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης