Υλικά:
- 5 αυγά
- 80ml ηλιέλαιο
- 200γρ. ζάχαρη
- 60γρ. βούτυρο λιωμένο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 1/4κ.γ. κανέλα
- 250γρ. αλεύρι
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150ml γάλα
Για τη γέμιση:
- 150γρ. κρέμα κάστανο
- 1κ.σ. κονιάκ
Για πασπάλισμα:
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε τα αυγά σε δύο μπολ, σε ασπράδια και κρόκους. Στο μπολ με τους κρόκους ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα σε μικρές ποσότητες, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, κυκλικά από κάτω προς τα πάνω.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την κρέμα κάστανου με το κονιάκ.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα, απλώνουμε σε διάφορα σημεία τη γέμιση κάστανου και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 50–55 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Δεν ξεχνάμε να κρύψουμε το φλουρί!
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη