Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βασιλόπιτα με μπαχαρικά

02 Δεκέμβριος, 2020

Η βασιλόπιτα σηματοδοτεί το καλωσόρισμα  του νέου χρόνου με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και την τύχη που θα φέρει ο νέος χρόνος. Είναι το γλυκό του πρώτου τραπεζιού του χρόνου και για το λόγο αυτό έχει κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ενώ είναι ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, που παρόμοια φτιάχνουμε όλο το χρόνο, εντούτοις το τιμούμε με ένα ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Ακόμα ανοίγουμε και σαμπάνια για το καλό.  Διπλή ευκαιρία για μια νέα αρχή, με τον υπερτυχερό να κερδίζει το φλουρί.

Στο κόψιμο της βασιλόπιτας, είτε στο σπίτι από τον αρχηγό της οικογένειας, είτε σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, για το καλό της χρονιάς όλοι περιμένουν ποιος θα κερδίσει το φλουρί και τι δώρο θα πάρει. Εκεί να δεις την αγωνία!  Υπάρχει και αυτή η συνήθεια από κάποιους να πιέζουν το κομμάτι τους για να δουν αν μέσα υπάρχει κάτι σκληρό πριν την δαγκώσουν και σπάσουν κανένα δόντι.

Η νοικοκυρά συνηθίζει να τυλίγει φλουρί με αλουμινόχαρτο και πάντα μένει με την εντύπωση  πως ξέρει που βρίσκεται και δεν αποκαλύπτει σε κανένα μυστικό της. Ας βάζει σημάδι αλλά στο τέλος  ούτε η ίδια θυμάται σε ποιο σημείο το είχε βάλει. Έτσι κι αλλιώς η βασιλόπιτα είναι στρογγυλή και δεν έχει γωνίες. Με αγωνία περιμένουμε να βγει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγίας, μετά του σπιτιού, του σπιτονοικοκύρη και της κεράς και μετά των παιδιών με τη σειρά της ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος η βασιλόπιτα εξαφανίζεται και ας είμαστε χορτασμένοι από το φαγητό.

Αυτό που προσέχει η νοικοκυρά και βάζει τις φωνές είναι να μην γεμίσουμε το σπίτι με την άχνη ζάχαρη. Δεν είναι μόνο που της δίνει νοστιμιά έχει και το συμβολισμό της. Το λευκό είναι το χρώμα της χαράς και της ελπίδας όπως και στο γάμο που τα γλυκά θέλουμε να είναι κατάλευκα. Αυτό όμως που κάνει εντυπωσιακή την βασιλόπιτα είναι ο στολισμός της, που τα μικρά παιδιά το προσέχουν ιδιαίτερα αυτό.

Υλικά

250γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

400γρ ζάχαρη

¼ κουταλάκι αλάτι

4 αυγά  (σε θερμοκρασία δωματίου)

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1/2  κουταλάκι μαχλέπι

1/3 κουταλάκι μαστίχα (θρυμματισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη)

1/2 κουταλάκι κόλιανδρο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/3 κουταλάκι γλυκάνισο

1/2 κουταλάκι μαύρο σουσάμι αλεσμένο

1/3 κουταλάκι γαρίφαλο

1/2  κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι πιπέρι

20ml κονιάκ

200ml γάλα

20γρ μπέικιν πάουντερ

500γρ αλεύρι

Για πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Αναμιγνύουμε  το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.  

Κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί όσο η περιφέρεια του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο που δημιουργήσαμε, ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί. Ένα μυστικό για να μας φουσκώσει ομοιόμορφα η βασιλόπιτα και να μην φουσκώσει μόνο στο κέντρο, είναι να αφήσουμε το ταψί μισή ώρα περίπου πάνω στον πάγκο πριν βάλουμε για ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  170 βαθμούς , αντιστάσεις για 50 λεπτά. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το χαρτί.  Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη