Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βασιλόπιτα με μπαχαρικά

02 Δεκέμβριος, 2020

Η βασιλόπιτα σηματοδοτεί το καλωσόρισμα  του νέου χρόνου με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και την τύχη που θα φέρει ο νέος χρόνος. Είναι το γλυκό του πρώτου τραπεζιού του χρόνου και για το λόγο αυτό έχει κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ενώ είναι ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, που παρόμοια φτιάχνουμε όλο το χρόνο, εντούτοις το τιμούμε με ένα ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Ακόμα ανοίγουμε και σαμπάνια για το καλό.  Διπλή ευκαιρία για μια νέα αρχή, με τον υπερτυχερό να κερδίζει το φλουρί.

Υλικά

  • 250γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 400γρ ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 4 αυγά  (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/2  κουταλάκι μαχλέπι
  • 1/3 κουταλάκι μαστίχα (θρυμματισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη)
  • 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1/3 κουταλάκι γλυκάνισο
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο σουσάμι αλεσμένο
  • 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 1/2  κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι πιπέρι
  • 20ml κονιάκ
  • 200ml γάλα
  • 20γρ μπέικιν πάουντερ
  • 500γρ αλεύρι

Για πασπάλισμα

  • Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  3. Αναμιγνύουμε  το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε.  
  4. Κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί όσο η περιφέρεια του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο που δημιουργήσαμε, ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί. Ένα μυστικό για να μας φουσκώσει ομοιόμορφα η βασιλόπιτα και να μην φουσκώσει μόνο στο κέντρο, είναι να αφήσουμε το ταψί μισή ώρα περίπου πάνω στον πάγκο πριν βάλουμε για ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  170 βαθμούς , αντιστάσεις για 50 λεπτά. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 λεπτά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το χαρτί.  Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη