Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς

08 Δεκέμβριος, 2023

Μια μυρωδάτη και αφράτη βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς θα εντυπωσιάσει του καλεσμένους με τη γεύση της. Τραγανή και νόστιμη, είναι η ιδανική βάση για γλυκά με προσωπικότητα. Πέρα από τη ζαχαροπλαστική, έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μας είτε στο πρωινό μας, σε μπάρες δημητριακών, σε δροσερές σαλάτες, σε γέμιση για κρεατικά και γενικά σε γλυκιές και αλμυρές δημιουργίες προσθέτοντας έξτρα γεύση και διατροφικά οφέλη.

Υλικά:

  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 250γρ. Ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 20ml κονιάκ
  • 200ml χυμό πορτοκάλι
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 20γρ. Μπέικιν Πάουντερ
  • 50γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 40γρ. καρύδια
  • 40γρ. φουντούκια
  • Για το σερβίρισμα
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και θρυμματίζουμε σε μπλέντερ μαζί με τα καρύδια και τα φουντούκια.
  2. Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη κανέλα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το Μπέικιν Πάουντερ και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.
  4. Επιλέγουμε μια στρογγυλή φόρμα και βουτυρώνουμε. Κόβουμε μια λαδόκολλα σε μεγαλύτερη διάσταση από τη φόρμα, διπλώνουμε στα δυο, μετά στα τέσσερα και έπειτα σαν κώνο. Μετράμε με τη μύτη της λαδόκολλας το κέντρο της φόρμας μέχρι τα τοιχώματα και κόβουμε ότι περισσεύει. Τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας, ρίχνουμε το μείγμα και φυσικά δεν ξεχνάμε το φλουρί.
  5. Ψήνουμε για 55-60 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε μεσαία σχάρα πάνω κάτω αντιστάσεις.
  6. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
  7. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίσουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store