Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βασιλόπιτα τσουρέκι

30 Νοέμβριος, 2022

Βασιλόπιτα, το εμβληματικό γλυκό που έχει ταυτιστεί με την Πρωτοχρονιά, σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις. Με σαφώς λιγότερη ζάχαρη και αυγά από την κλασσική συνταγή, πάντα όμως η βασιλόπιτα τσουρέκι θα κοπεί, όπως το απαιτεί η παράδοση, από τον νοικοκύρη του σπιτιού, μόλις αλλάξει ο χρόνος, αφού πρώτα σταυρωθεί με το μαχαίρι, με τα πρώτα κομμάτια που κόβονται να αφιερώνονται στο Χριστό, την Παναγία, το σπίτι, το φτωχό και ακολούθως ιεραρχικά στα μέλη της οικογένειας, που ανυπομονούν για το σε ποιον θα πέσει το φλουρί, το οποίο υπόσχεται τύχη για όλο το χρόνο!

Υλικά

Για το προζύμι

  • 150 ml γάλα χλιαρό
  • 1 1/2  φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1  κουταλάκι ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό 

Για την ζύμη

  • 3 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλάκι  μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 550 - 570 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό 
  • 20 ml κονιάκ
  • 80 γρ. σταφίδες ξανθές

Για την επάλειψη

  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές γάλα

Για πασπάλισμα

  • Σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Για να έχει επιτυχία η συνταγή μας , το μυστικό είναι όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ξεκινάμε να φτιάξουμε  το προζύμι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, την ζάχαρη και το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά  να φουσκώσει.
  3. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τις σταφίδες με το κονιάκ να φουσκώσουν.
  4. Σε ένα μπόλ ή σε μίξερ ανακατεύουμε τα αυγά με την ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαχλέπι,  τη μαστίχα, τη βανίλια,το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού  και τις σταφίδες με το κονιάκ.
  5. Προσθέτουμε το προζύμι και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10 λεπτά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει.
  6. Αφού έχει διπλασιαστεί,  βουτυρώνουμε τα χέρια μας και τον πάγκο εργασίας και  ζυμώνουμε λίγο δίνοντας σχήμα μπάλας και μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25cm. Πιέζουμε όλη την επιφάνεια ώστε να απλώσει και σκεπάζουμε, αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει πάλι.
  7. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε προσεκτικά την βασιλόπιτα, τέλος πασπαλίσουμε πάνω και το  φιλέ αμυγδάλου.
  8. Στον πάτο του φούρνου τοποθετούμε ένα ταψί με μια κούπα ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις  για 20 λεπτά. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για  30-35 λεπτά περίπου.
  9. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και ξεφορμάρουμε. Μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς και δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί. Μπορούμε να τυλίξουμε σε μεμβράνη και να τη διατηρήσουμε φρέσκια για μέρες ή να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης