Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βελουτέ σούπα Κολοκύθας με κρέμα φέτας

06 Δεκέμβριος, 2021

Η κολοκύθα, που ονομάζεται επίσης και λύρα ή ταμπουράς, λόγω πιθανότατα του σχήματός της, αποτελεί συνώνυμο του φθινοπώρου και η εμφάνισή της στις λαϊκές αγορές των πόλεων ή στις αυλές των σπιτιών της ελληνικής υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μουντών και βροχερών ημερών, τις οποίες καλείται να φωτίσει με το έντονο χρώμα της, μέσα από τις αλμυρές και γλυκές εκδοχές παρασκευών της, που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το καθημερινό μας τραπέζι. Η σάρκα της μαγειρεύεται ως λαχανικό -είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να αντικαταστήσει την πατάτα σχεδόν σε κάθε συνταγή και αποτελούσε κύριο συστατικό στην φθινοπωρινή και χειμερινή τοπική κουζίνα των νησιών των Κυκλάδων και όχι μόνο-, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή αναψυκτικών ή αλκοολούχων ποτών.

Οι σούπες αποτελούν ένα από τα πρώτα φαγητά που έμαθε να μαγειρεύει ο άνθρωπος, αμέσως μετά την εμφάνιση του πήλινου τσουκαλιού, ενώ παραμένει έως και σήμερα στην διατροφή μας προκειμένου να μας χορτάσει, να μας ζεστάνει, να μας χαλαρώσει, ακόμα και να μας γιατρέψει, εάν υποφέρουμε, για παράδειγμα, από ένα ενοχλητικό χειμωνιάτικο κρυολόγημα. Με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάθε σούπα μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως το κορυφαίο comfort food, πόσο μάλλον οι εθιστικής υφής βελουτέ και μάλιστα αυτή που σήμερα σας προτείνουμε με βάση την γλυκιά κολοκύθα, την οποία δεν χρειάζεται να είστε κρυολογημένοι για να την απολαύσετε, μιας και αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. 

Υλικά

  • 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα καθαρισμένη
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 80 ml άσπρο κρασί
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1L ζεστό νερό
  • 50 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • Κολοκυθόσπορο
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Για την κρέμα φέτας
  • 200 γρ. φέτα
  • 50 ml γάλα
  • 1/2 κουταλάκι  ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 Κουταλάκι ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε.
  3. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
  5. Ρίχνουμε το νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.
  6. Αφού είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.

Για την κρέμα φέτας

  1. Σε ένα multi ρίχνουμε, την φέτα, το γάλα, το Θυμάρι, την ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  2. Σερβίρουμε την σούπα σε ένα βαθύ πιάτο. Τοποθετούμε μία κουταλιά από την κρέμα φέτας, προσθέτουμε κολοκυθόσπορους και περιχύνουνε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store