Η κολοκύθα, που ονομάζεται επίσης και λύρα ή ταμπουράς, λόγω πιθανότατα του σχήματός της, αποτελεί συνώνυμο του φθινοπώρου και η εμφάνισή της στις λαϊκές αγορές των πόλεων ή στις αυλές των σπιτιών της ελληνικής υπαίθρου, σηματοδοτεί την έναρξη μουντών και βροχερών ημερών, τις οποίες καλείται να φωτίσει με το έντονο χρώμα της, μέσα από τις αλμυρές και γλυκές εκδοχές παρασκευών της, που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν το καθημερινό μας τραπέζι. Η σάρκα της μαγειρεύεται ως λαχανικό -είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να αντικαταστήσει την πατάτα σχεδόν σε κάθε συνταγή και αποτελούσε κύριο συστατικό στην φθινοπωρινή και χειμερινή τοπική κουζίνα των νησιών των Κυκλάδων και όχι μόνο-, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή αναψυκτικών ή αλκοολούχων ποτών.
Οι σούπες αποτελούν ένα από τα πρώτα φαγητά που έμαθε να μαγειρεύει ο άνθρωπος, αμέσως μετά την εμφάνιση του πήλινου τσουκαλιού, ενώ παραμένει έως και σήμερα στην διατροφή μας προκειμένου να μας χορτάσει, να μας ζεστάνει, να μας χαλαρώσει, ακόμα και να μας γιατρέψει, εάν υποφέρουμε, για παράδειγμα, από ένα ενοχλητικό χειμωνιάτικο κρυολόγημα. Με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά κάθε σούπα μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως το κορυφαίο comfort food, πόσο μάλλον οι εθιστικής υφής βελουτέ και μάλιστα αυτή που σήμερα σας προτείνουμε με βάση την γλυκιά κολοκύθα, την οποία δεν χρειάζεται να είστε κρυολογημένοι για να την απολαύσετε, μιας και αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα φέτας
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης