Οι σούπες βελουτέ αποτελούν ένα από τα πλέον αγαπημένα είδη, με κοινό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι τα βασικά υλικά της συνταγής τους μετατρέπονται σε ένα βελούδινης υφής και ντελικάτης γεύσης πυκνόρευστο μείγμα, απ' όπου προκύπτει και το όνομά τους. Και επειδή πάντα στη μαγειρική προσθέτουν πόντους οι εναλλαγές των υφών, οι σούπες βελουτέ ιδανικά παντρεύονται με κρατσανιστά υλικά, όπως τα κρουτόν ή το τραγανό μπέικον, που σας προτείνουμε στην παρούσα συνταγή.
Υλικά
- 500 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο το λευκό μέρος
- 100ml λευκό κρασί
- ½ κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κύβο κοτόπουλο διαλυμένο σε 1l ζεστό νερό
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 60γρ βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 150 γρ. μπέικον
Εκτέλεση
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
- Στην συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και χτυπάμε τη σούπα για να λιώσει με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ ή ενός multi (Εάν είναι πολύ πηχτή όταν τη λιώσουμε , προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε).
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας γρήγορα.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να ζεστάνει καλά και σοτάρουμε το μπέικον και από τις δύο πλευρές , μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο το ψιλοκόβουμε.
- Σερβίρουμε τη σούπα και ρίχνουμε πάνω το τραγανό μπέικον.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης