Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βραστή σαλάτα με λαχανικά και γαλομυζήθρα

14 Μάιος, 2021

Η βραστή σαλάτα είναι μια αλλιώτικη σαλάτα που δεν έχουμε συνηθίσει να την έχουμε στο τραπέζι μας συχνά σε σχέση με κρύα, πράσινη, χρωματιστή και δροσερή σαλάτα. Ότι και να είναι, μια σαλάτα στο κέντρο του τραπεζιού που συνοδεύει το γεύμα μας, είναι υγιεινή, πεντανόστιμη και ιδιαίτερα όταν σερβίρεται μ’ ένα ανάλαφρο dressing.

Σαλάτα με νόστιμα βραστά λαχανικά, με λίγες θερμίδες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικές ίνες είναι ένα γεύμα. Λαχανικά εποχής βρίσκεις στο μανάβικο της γειτονιάς σου, έχεις στο ψυγείο σου, στην κουζίνα σου.  Έχεις φαγητό που ταιριάζει με βραστή σαλάτα, όπως για παράδειγμα τα θαλασσινά ή σνίτσελ και μια σειρά άλλα; Ευκαιρία να αλλάξεις το μενού για την σαλάτα σου προσθέτοντας βρώσιμες ελιές, κρίθινες μπουκιές και γαλομυζήθρα Κρήτης με τη ζωντανή μυρωδιά φρέσκου γάλακτος.

Η γαλομυζήθρα είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης με υπόξινη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα. Το παράγουν σ’ ένα νησί που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κατανάλωσης τυριού στο κόσμο από κατσικίσιο γάλα και χρησιμοποιείται ως ορεκτικό πάνω σε σαλάτα αντί για φέτα, σε κρεατότουρτες και σε μπουρέκια. Ταιριάζει στην χωριάτικη ή σε απλές πατατοσαλάτες, στον ντάκο, στα γεμιστά, μπριάμ, φασολάκια, πατάτες γιαχνί, τηγανιτές και καλοκαιρινά λαδερά. Του δώσανε τ’ όνομα γαλομυζήθρα γιατί φτιάχνεται κατ’ ευθεία από γάλα σε σχέση με την ξινομυζήθρα η οποία φτιάχνεται από το τυρόγαλα που απομένει από την τυροκόμηση άλλων τυριών (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) με την προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος.

 

Υλικά

1 κιλό βλίτα

3 πατάτες

4 κολοκυθάκια

Ελαιόλαδο

Λεμόνι

Αλάτι

Για σερβίρισμα

Γαλομυζήθρα Βογιατζιδάκης Κρήτης

Ντακάκια Κρίθινα Με Προζ & Θυμάρι Αρχάνες Κρήτης

 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα βλίτα, κόβουμε το κοτσάνι στο σημείο που είναι τρυφερό. Πλένουμε πολύ καλά και αφήνουμε να σουρώσουν.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες κομμένα σε μέτρια κομμάτια για περίπου 10 λεπτά ( μπορούμε επίσης να προσθέσουμε φασολάκια, καρότα, πιπεριά).

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα βλίτα και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν.

Τέλος, βγάζουμε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και λεμόνι και σερβίρουμε με Γαλομυζήθρα και ντακάκια

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store