Οι τραγανές μελωμένες δίπλες είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό εορταστικό γλυκό που πρωταγωνιστεί την περίοδο των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μαζί με το μελομακάρονο, που είναι ο «βασιλιάς» των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, τον κουραμπιέ, την βασιλόπιτα, τον μπακλαβά, οι δίπλες που ξεκίνησαν από την Πελοπόννησο ως γλυκό των γάμων, κερδίζουν τις επιλογές μας με τη δική του γεύση με μέλι και καρύδι. Το ιδιότυπο σχήμα, που είναι συνήθως ένα λεπτό φύλλο ζύμης από απλά υλικά, αλεύρι, λάδι, αυγά, διπλωμένο στο τηγάνι, τους έδωσε το όνομα δίπλες.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 4 αυγά
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/3 κουταλάκι σόδα
Για το σερβίρισμα
- 200γρ. Μέλι
- Καρύδια
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, την σόδα και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα.
- Αλευρώνουμε ξανά το κάθε ζυμαράκι και ανοίγουμε με έναν πλάστη όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε το φύλλο μηχανή ζυμαρικών.
- Με ροδάκι κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και στη συνέχεια σε ορθογώνια κομμάτια. Πιέζουμε στο κέντρο κάθε κομμάτι ώστε να σχηματίσουμε φιογκάκια.
- Τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να στραγγίξουν. Όταν κρυώσουν μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
- Ζεσταίνουμε ελάχιστα το μέλι με δύο κουταλιές νερό ώστε να γίνει πιο υγρό.
- Περιχύνουμε τις δίπλες και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης