Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Δίπλες

06 Δεκέμβριος, 2021

Οι τραγανές μελωμένες δίπλες  είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό εορταστικό γλυκό που πρωταγωνιστεί την περίοδο των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μαζί με το μελομακάρονο, που είναι ο  «βασιλιάς» των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, τον κουραμπιέ, την βασιλόπιτα, τον μπακλαβά,  οι δίπλες που ξεκίνησαν από την Πελοπόννησο ως γλυκό των γάμων, κερδίζουν τις επιλογές μας με τη δική του γεύση με μέλι και καρύδι. Το ιδιότυπο σχήμα, που είναι συνήθως ένα λεπτό φύλλο ζύμης από απλά υλικά, αλεύρι, λάδι, αυγά, διπλωμένο στο τηγάνι, τους έδωσε το όνομα δίπλες. 

Με μέλι, κανέλα και άφθονα τριμμένα καρύδια, όποιο σχήμα και να έχουν, φιογκάκι, λουλούδι ή τα κοινά σπιράλ, δεν παύει να είναι ένα γλυκό που το βάζεις στο στόμα σου και θες να απολαμβάνεις με ηρεμία το λιώσιμο του τραγανού μελωμένου φύλλου.

Από τις πρώτες βδομάδες του Δεκέμβρη τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να γεμίζουν τις βιτρίνες τους με τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά και μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες οι δίπλες έχουν την δική τους θέση. 

Στη Σίφνο, στην Άνδρο, στην Κρήτη αλλά και αλλά και άλλα νησιά οι δίπλες είναι γνωστές ως «Αυγοκαλάμαρα». Τα αυγοκαλάμαρα Κρήτης είναι σιροπιαστό γλύκισμα που μοιάζει με δίπλες. Το φύλλο της ζύμης κόβεται σε διάφορα σχήματα που μορφοποιούνται σε φιόγκους, θηλιές ή ρολάκια, διάφορα σχήματα και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο. Βουτιούνται στο σιρόπι, πασπαλίζονται με κανέλα και καρύδια και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Ανάλογα με την περιοχή αλλάζει ελάχιστα και η μορφή τους ή και το όνομα. Η σημασία και ο συμβολισμός τους όμως παραμένουν ίδια. Δε κάποιες περιοχές τις φτιάχνουν και σε γάμους, αρραβώνες και βαπτίσεις για να γλυκαίνουν το παρελθόν, να συνοδεύουν το παρόν και να ευοιωνίζουν το μέλλον.

 

Υλικά

500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ

4 αυγά

50 ml χυμό πορτοκάλι

30 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

1/3 κουταλάκι σόδα

Για σερβίρισμα

200γρ. Μέλι

Καρύδια

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, την σόδα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά.

Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα.

Αλευρώνουμε ξανά το κάθε ζυμαράκι και ανοίγουμε με έναν πλάστη όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Επίσης, μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε το φύλλο μηχανή ζυμαρικών.

Με ροδάκι κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και στη συνέχεια σε ορθογώνια κομμάτια. Πιέζουμε στο κέντρο κάθε κομμάτι ώστε να σχηματίσουμε φιογκάκια.

Τηγανίζουμε σε αρκετό  καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να στραγγίξουν. Όταν κρυώσουν μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.

Ζεσταίνουμε ελάχιστα το μέλι με δύο κουταλιές νερό ώστε να γίνει πιο υγρό.

Περιχύνουμε τις δίπλες και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και καβουρδισμένο σουσάμι.

Καλή επιτυχία!

 

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store