Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Εορταστικό αρνάκι με σάλτσα εσπεριδοειδών

21 Δεκέμβριος, 2023

Το αρνάκι αποτελεί μια σημαντική τροφή της παγκόσμιας γαστρονομίας, δεδομένης και της πλούσιας διατροφικής αξίας του, με θρεπτικά συστατικά στα οποία κυριαρχούν οι πρωτεΐνες και ο ψευδάργυρος. Όσο για το λίπος του, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συνολικά επίπεδά του μπορούν να μειωθούν όταν τα ζώα τρέφονται με χορτάρι.

Υλικά:

  • 2 κιλά αρνί μπούτι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κυδώνια
  • 4 πατάτες
  • 150ml ελαιόλαδο
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Χυμό από ένα μανταρίνι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 150ml άσπρο κρασί
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 20ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι αλεύρι

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά πλένουμε το αρνί και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ρίγανη από όλες τις πλευρές.
  2. Σε ένα multi ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, τα ξύσματα, το κρασί, το μέλι, την μουστάρδα, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  3. Μεταφέρουμε το αρνί σε μια γάστρα και περιχύνουμε το αρνάκι και αλείφουμε με τα χέρια μας, αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.
  4. Αφήνουμε εκτός ψυγείο για λίγο και καθαρίζουμε τα κυδώνια και τις πατάτες, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε μέσα στη γάστρα, ρίχνουμε 1 κούπα νερό και  κλείνουμε με καπάκι ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα.
  7. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αρνί και τα λαχανικά σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό από τη γάστρα και κρατάμε στην άκρη.
  8. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από την φωτιά και περιχύνουμε το αρνάκι.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store