Το αρνάκι αποτελεί μια σημαντική τροφή της παγκόσμιας γαστρονομίας, δεδομένης και της πλούσιας διατροφικής αξίας του, με θρεπτικά συστατικά στα οποία κυριαρχούν οι πρωτεΐνες και ο ψευδάργυρος. Όσο για το λίπος του, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συνολικά επίπεδά του μπορούν να μειωθούν όταν τα ζώα τρέφονται με χορτάρι.
Υλικά:
- 2 κιλά αρνί μπούτι
- 1 πρέζα ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κυδώνια
- 4 πατάτες
- 150ml ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Χυμό από ένα μανταρίνι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 150ml άσπρο κρασί
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 20ml ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι αλεύρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε το αρνί και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ρίγανη από όλες τις πλευρές.
- Σε ένα multi ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, τα ξύσματα, το κρασί, το μέλι, την μουστάρδα, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το αρνί σε μια γάστρα και περιχύνουμε το αρνάκι και αλείφουμε με τα χέρια μας, αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.
- Αφήνουμε εκτός ψυγείο για λίγο και καθαρίζουμε τα κυδώνια και τις πατάτες, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε μέσα στη γάστρα, ρίχνουμε 1 κούπα νερό και κλείνουμε με καπάκι ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το αρνί και τα λαχανικά σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό από τη γάστρα και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και περιχύνουμε το αρνάκι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης