Η τάρτα με κρέμα είναι ιδανική πρόταση για επιδόρπιο που μπορεί να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Σκέτο στολίδι που μπορεί να γαρνιριστεί με όποια φρούτα εποχής μας αρέσουν. Η γλυκιά υφή και η αφράτη γέμιση μας χαρίζουν μια μοναδική γεύση και είναι ιδανική πρόταση για επιδόρπιο σε γεύματα, στο καφέ ή στο τσάι με φίλους στο σπίτι.
Εμείς στην Ελλάδα προτιμούμε περισσότερο τάρτες φρούτων που αναδεικνύουν την γλυκύτητα των φρούτων του τόπου μας. Αυτή την εποχή υπάρχει μια πανδαισία από φρούτα όπως φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, μπανάνες, κεράσια, που σου δίνουν την ευκαιρία να φτιάξεις μια πλούσια χρωματιστή και «ζαχαρένια» γέμιση. Η επιλογή του βερίκοκου, που είναι ένα από τα πολυχρηστικά φρούτα, είναι μια άριστη επιλογή διότι το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγεστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο.
Υλικά
Για την ζύμη
- 120 ml γάλα
- 160 γραμ. ζάχαρη
- 150 ml λιωμένο βούτυρο
- 2 αυγά
- 200 γραμ. αλεύρι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
Για την κρέμα
- 600 ml γάλα
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 50 γραμ. κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- 2 βανίλιες
Για επικάλυψη
- 6 βερίκοκα
- 20 γραμ. βούτυρο
- 1 κουταλιά ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία ταρτιέρα και αδειάζουμε το μείγμα. Κρατάμε στην άκρη ώσπου να φτιάξουμε την κρέμα.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις βανίλιες.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα της τάρτας.
- Κόβουμε τα βερίκοκα σε φέτες και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της κρέμας.
- Ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με φιλέ αμυγδάλου.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης