Με τον όρο μπουρέκι -από το τουρκικό börek που αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο- περιγράφονται όλα τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με φύλλο ζύμης, λεπτό συνήθως, είτε αυτά ψήνονται ως ατομικές μερίδες είτε ως πίτα ταψιού, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια-μερίδες. Η προέλευση του φαγητού εντοπίζεται στις ανατολικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί όμως να κατάγεται και από τους βυζαντινούς πλακούντες, οι οποίοι με την σειρά τους αποτελούν εξέλιξη ενός πιάτου της αρχαίας ρωμαϊκής κουζίνας με ψημένο φύλλο ζύμης και τυρί. Σήμερα απαντάται σε διάφορες εκδοχές στην βαλκανική, λεβαντίνικη και μεσογειακή κουζίνα, αλλά και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και δυτικής Ασίας.
Στην Ελλάδα συναντούμε μια τεράστια ποικιλία σχετικών συνταγών, με τα κάθε είδους μπουρέκια να αποτελούν ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου -και όχι μόνο φυσικά-, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την επικράτεια, με κορυφαίες επιλογές τις τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες, τις σπανακόπιτες και τις μπουγάτσες. Άλλα γνωστά είδη μπουρεκιών, ιδιαίτερα αγαπητά στην χώρα μας, είναι οι λουκανικόπιτες, οι μανιταρόπιτες, οι ταχινόπιτες και οι χαλβαδόπιτες, αλλά και η πίτα του κηπουρού με πολλά διαφορετικά είδη λαχανικών, η κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και βέβαια το περίφημο χανιώτικο μπουρέκι με γέμιση από πατάτες, κολοκυθάκια και μυζήθρα.
Και τα κυπριακά εδεσματολόγια βρίθουν από διαφόρων ειδών παραδοσιακά μπουρέκια, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ζαμπούσσιες με γέμιση από παπαρούνες (πετεινούς), μάραθο ή κίτρινη κολοκύθα -ανάλογα με την εποχή-, οι τηγανητές μανιταρόπιττες από τα Λεύκαρα, τα μπουρέκια με άγριο σπανάκι και άλλα χόρτα, τα πουρέκια με μανιτάρια που προσφέρονταν ως γλυκό σε γιορτές, γάμους και βαφτίσια, αλλά και τα πουρέκια με χαλλούμι, τηγανητά ή ψημένα σε παραδοσιακό σκεύος, τη σάτζιη, τα οποία μπορεί να περιέχουν -εκτός από χαλούμι-, αναρή, κιμά, χόρτα, μανιτάρια, κολοκύθι ή πλιγούρι. Στις γλυκές συνταγές συναντούμε τα γλυκά πουρέκια με κρέμα και τα πουρέκια με την αναρή (μυζήθρα), κανέλα, ζάχαρη και ροδόσταγμα.
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης