Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

30 Σεπτέμβριος, 2024

Υλικά:

  • 500γρ. φύλλο κρούστας
  • 250ml γάλα
  • 200γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 200γρ. mix τυριών τριμμένα
  • 50γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 250γρ. ψιλοκομμένα αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, μπέικον, καπνιστή μπριζόλα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη

 

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά αφήνουμε τα φύλλα κρούστας να ξεπαγώσουν πάνω στον πάγκο εργασίας.
  2. Σε ένα ταψί διαστάσεων 38Χ25 τοποθετούμε το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο, σαν ακορντεόν.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.
  4. Σε ένα ευρύχωρο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με το γάλα.
  5. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
  6. Ρίχνουμε τα τυριά και τα αλλαντικά ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
  7. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  8. Περιχύνουμε πάνω από την κρούστα και αφήνουμε για 10 λεπτά πάνω στον πάγκο εργασίας.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 έως 50 λεπτά.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Card cap

Εύκολη Ζαμπονοτυρόπιτα

03 Μάιος, 2022

Στην Ελλάδα συναντούμε μια τεράστια ποικιλία σχετικών συνταγών, με τα κάθε είδους μπουρέκια να αποτελούν ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη φαγητού του δρόμου -και όχι μόνο φυσικά-, που πωλούνται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά ανά την επικράτεια, με κορυφαίες επιλογές τις τυρόπιτες, τις ζαμπονοτυρόπιτες, τις σπανακόπιτες και τις μπουγάτσες. Άλλα γνωστά είδη μπουρεκιών, ιδιαίτερα αγαπητά στην χώρα μας, είναι οι λουκανικόπιτες, οι μανιταρόπιτες, οι ταχινόπιτες και οι χαλβαδόπιτες, αλλά και η πίτα του κηπουρού με πολλά διαφορετικά είδη λαχανικών, η κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και βέβαια το περίφημο χανιώτικο μπουρέκι με γέμιση από πατάτες, κολοκυθάκια και μυζήθρα.

 

Για τη γέμιση

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 400 ml φρέσκο γάλα «Επιλογή μου»
  • 1 αυγό
  • 300 γρ. mix τυριών «Επιλογή μου»
  • 350 γρ. διάφορα αλλαντικά «Επιλογή μου»
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 450 γμ. φύλλο κρούστας «Επιλογή μου»
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Σουσάμι για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 1 λεπτό το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ρίχνουμε τα τυριά και τα αλλαντικά ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί. Στρώνουμε σταυρωτά πέντε φύλλα βουτυρώνοντάς ενδιάμεσα.
  5. Απλώνουμε την γέμιση σε όλο το ταψί και στρώνουμε τα υπόλοιπα πέντε φύλλα βουτυρώνοντάς ξανά ενδιάμεσα καθώς και όλη την επιφάνεια.
  6. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό.
  7. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store