Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Εύκολο πολύσπορο ψωμί

01 Νοέμβριος, 2021

Το ψωμί αποτελεί τον διατροφικό πυλώνα πολλών λαών, ενώ στην Ευρώπη, την Αμερική, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή υπήρξε διαχρονικά το βασικότερο είδος τροφής. Κάθε φέτα ψωμιού που καταναλώνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι, κουβαλά μια ιστορία 7.000-8.000 ετών, οι απαρχές της οποίας χάνονται στην αυγή της ανθρωπότητας. Ακόμα παλαιότερη όμως υπήρξε η καλλιέργεια των δημητριακών -η οποία εξαπλώθηκε από τη Ν.Δ. Ασία στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και την Ινδική χερσόνησο-, που πιθανότατα αριθμεί 10.000 και πλέον έτη ιστορίας, με τους πρώτους παραγόμενους σπόρους να καταναλώνονται είτε ως είχαν, είτε απλώς ενυδατωμένοι ή και βρασμένοι.

 

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 500 γραμ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
  • 1,5 κουταλάκι αλάτι
  • 800ml νερό
  • 30 γραμ. λιναρόσπορό
  • 30 γραμ. ηλιόσπορο
  • 30 γραμ. κολοκυθόσπορο
  • 15 γραμ. παπαρουνόσπορο
  • 5 γραμ. μαύρο σουσάμι
  • 10 γραμ. άσπρο σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρι  κοσκινισμένα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι και σταδιακά το νερό ανακατεύοντας με μία κουτάλα πολύ καλά.
  2. Όταν το μείγμα μας θα έχει ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε μέσα τους σπόρους. Ανακατεύουμε  με τα χέρια μας φορώντας γάντια ώστε να ενσωματωθούν οι σπόροι σε όλο το μείγμα. Το μείγμα θα κολλάει ελαφρώς.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
  4. Την επόμενη μέρα βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το ζυμάρι μας θα έχει διπλασιαστεί.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε το ζυμάρι. Αναδιπλώνουμε 2-3 φορές την ζύμη και πλάθουμε ένα καρβέλι.
  6. Ρίχνουνε στον πάγκο σπόρους και κυλάμε το καρβέλι. Αφήνουνε μέχρι να ζεστάνουμε την γάστρα στο φούρνο.
  7. Ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντίστασης και τοποθετούμε μέσα την γάστρα με το καπάκι για 10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί. Μεταφέρουμε το καρβέλι στη γάστρα και σκεπάζουμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  8. Αφού είναι έτοιμο βγάζουμε το ψωμί πάνω σε μία σχάρα ή σε πετσέτα για να κρυώσει.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης