Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φάβα με φρέσκα κρεμμυδάκια

14 Μάιος, 2021

Φάβα, ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.  Στην Ελλάδα παρασκευάζεται από το όσπριο λαθούρι, ενώ σε άλλες χώρες από αποξηραμένους σπόρους αρακά. Στα Λατινικά Faba σημαίνει κουκί.

Η πρώτη αναφορά για την φάβα γίνεται σε απόσπασμα τραγωδίας του Αισχύλου του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., ωστόσο και η φάβα Σαντορίνης μετράει χιλιάδες χρόνια ύπαρξης. Το 16ο αιώνα π.Χ. το νησί της Σαντορίνης έζησε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές μετά από έκρηξη του ηφαιστείου με αποτέλεσμα οι εκτάσεις του νησιού να καλυφθούν από στρώματα τέφρας αναγκάζοντας τους κατοίκους του να το εγκαταλείψουν. Χιλιάδες χρόνια αργότερα αρχαιολόγοι εντόπισαν υπολείμματα σπόρων του φυτού οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν μαζευτεί και αλεστεί προκειμένου να καταναλωθούν. Όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν στην Σαντορίνη άρχισαν ξανά την καλλιέργεια του φυτού η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Η φάβα δεν αποτελεί κυρίως πιάτο, αλλά ορεκτικό ή συνοδευτικό. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες,υδατάνθρακες και φυτικές ίνες γεγονός που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Υλικά

300γρ φάβα Λάρισας

1 ξερό κρεμμύδι

1 πατάτα

20ml ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

Για σερβίρισμα

Φρέσκα κρεμμυδάκια

Ντοματίνια ή ντομάτα

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη φάβα, βάζουμε σε ένα σουρωτό και πλένουμε με τρεχούμενο νερό. Αφήνουμε να σουρώσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τη πατάτα ξυσμένη.

Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Ρίχνουμε 1,5l περίπου ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Όταν τα σποράκια της φάβας  έχουν λιώσει και έχει απορροφήσει το νερό η φάβα μας είναι έτοιμη.

Αν θέλουμε να είναι πιο  βελούδινη μπορούμε να την περάσουμε σε μικρές ποσότητες στο multi ή να τη λιώσουμε με μίξερ χειρός.

Σερβίρουμε  με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και ντομάτα και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο.

Η τέχνη θέλει μαστοριά και η φάβα θέλει λάδι..

 

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη