Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φάβα με ξιδάτο χταπόδι

03 Μάρτιος, 2023

Η φάβα είναι το όσπριο εκείνο που έχει το σχήμα και το χρώμα του ήλιου, όπως τον ζωγραφίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, στη γωνία του χαρτιού στο μπλοκ ιχνογραφίας, το οποίο κατά το μαγείρεμά του μετατρέπεται σε μία βελούδινης υφή και ξηροκαρπάτης γεύσης κρέμα, που αποτελεί ιδανική βάση για πολλά γευστικά παντρέματα. 

Το χταπόδι από την πλευρά του, ο συμπρωταγωνιστής της συγκεκριμένης συνταγής που είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε, είναι μαλάκιο της τάξης Οκτώποδες, που περιλαμβάνει περίπου 300 διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν στην ομοταξία Κεφαλόποδα, μαζί με τα καλαμαράκια και τις σουπιές. 

 

Υλικά

Για τη φάβα

  • 300 γρ. φάβα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πατάτα τριμμένη
  • 1 λίτρο νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το χταπόδι

  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό ξίδι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 4 ξύλα αστεροειδή γλυκάνισο
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 4 κόκκους πιπέρι
  • 2 κουταλιές πετιμέζι ή 1 κουταλιά μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Ωμό ελαιόλαδο
  • Σπόρους κάππαρη

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για ένα λεπτό.
  2. Προσθέτουμε τη φάβα και τη τριμμένη  πατάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν με το ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Βγάζουμε τους αφρούς που θα δημιουργηθούν με μία τρυπητή κουτάλα.
  4. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ψηθεί η φάβα και ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε και λιώνουμε σε ένα πολυμηχάνημα για να γίνει εντελώς κρεμώδης.
  5. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  6. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και περιχύνουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και το ξίδι. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι και τέλος το νερό.
  7. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
  8. Σε μία πιατέλα σερβίρουμε τη φάβα και πάνω κομμάτια χταποδιού. Περιχύνουμε από την σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί, ωμό ελαιόλαδο και σπόρους κάπαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store