Όταν ήμουν παιδί, θυμάμαι να σπέρνουν οι κάτοικοι των χωριών φάβα, κουκιά, φακή, ρόβι, λαθούρι, παπούλες και άλλα ψυχανθή. Όχι για να τα εμπορευτούν αλλά για τις ανάγκες τους τις ετήσιες. Από την παραγώμενη ποσότητα του κάθε είδους, κρατούσαν ένα μέρος για να το σπείρουν τους Οκτωβριάδες.
Η φάβα λοιπόν ήταν ένα ετήσιο φυτό, με καρπό μικρό και στρογγυλό με σκούρο φλούδι και κιτρινωπή σάρκα που αλέθεται στον χερόμυλο, χωρίζεται στα δύο, λιχνίζεται για να φύγουν τα σκληρά του φλούδια κι αποθηκεύεται.
Όταν η ψημένη φάβα περισσέψει, αντί να πεταχτεί ξαναψήνεται στο τηγάνι, με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, λίγη τομάτα και πολύ λάδι κυρίως για συμπλήρωμα άλλου φαγητού, τότε τη λέμε ''φάβα παντρεμένη''.
Υλικά
Για τη φάβα:
- 300γρ φάβα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πατάτα
- 50ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 4 ώριμες τομάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 50ml ελαιόλαδο
- 3 φύλλα δάφνης
- ½ κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τη φάβα από τυχόν πετραδάκια ή σκούρα σποράκια φάβας. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και πλένουμε με τρεχούμενο νερό. Αφήνουμε να σουρώσει.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τη πατάτα ξυσμένη. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τη φάβα, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Ρίχνουμε 1,5 L περίπου ζεστό νερό και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να ψηθεί. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάτε από το όσπριο αν είναι αυτό που λέμε «καλόψητο». Όταν τα σποράκια της φάβας έχουν λιώσει και έχει απορροφήσει το νερό, η φάβα μας είναι έτοιμη.
- Αν θέλουμε να είναι πιο βελούδινη μπορούμε να την περάσουμε σε μικρές ποσότητες στο multi ή να τη λιώσουμε με μίξερ χειρός. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά.
- Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία.
- Όταν έχει απορροφήσει τα υγρά η ντομάτα ρίχνουμε την ψημένη φάβα. Ανακατεύουμε συνεχώς να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλήσει.
- Τέλος προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!