Η φάβα είναι ένα όσπριο με πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες που δυστυχώς δεν βρίσκεται σήμερα πολλές φορές στο τραπέζι μας σε σχέση με φασόλια, φακές και ρεβίθια. Την απολαμβάνουμε όμως συχνά σε περιόδους νηστείας. Συνήθως την απολαμβάνουνε ως ορεκτικό στο τραπέζι του σπιτιού ή ως μεζέ σε ταβέρνες, εστιατόρια, ρακάδικα και ουζερί. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να μαγειρεύουν μια ποσότητα και να την κρατούν στο ψυγείο για λίγες μέρες μέχρι να καταναλωθεί. Μια άλλη πρόταση είναι να τη «παντρέψουμε» με τριμμένη ντομάτα και κρεμμύδι και να την κάνουμε γιαχνιστή. Μια έξυπνη λύση είναι να την χρησιμοποιήσουμε ως βασικό υλικό στους κεφτέδες, που φέρουν το όνομα της και αρέσουν πολύ. Κάνουμε δηλαδή αυτό που έκαναν οι γιαγιάδες μας και αξιοποιούσαν φαγητό ή υλικά που περίσσεψαν στην παρασκευή ενός νέου φαγητού.
Η πιο φημισμένη φάβα στην Ελλάδα είναι της Σαντορίνης, ενώ καλλιεργείται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, της Κρήτης, στο Φενεό, στην Πρέβεζα και στις Ερυθρές Αττικής. Στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, από την δεύτερη χιλιετία π.Χ. καταναλώνεται λαθούρι.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, , Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη