Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φανουρόπιτα

27 Αύγουστος, 2021

Για τους Κρητικούς είναι ο Άγιος που φανερώνει πράγματα και πρόσωπα.
Σε όλους μας έχει τύχει να έχουμε χάσει κάποια πράγματα και να κάνουμε το σταυρό μας, να επικαλούμαστε την βοήθεια του Αγίου Φανουρίου να μας το «φανερώσει» τάζοντας του μια πίτα που την λέμε φανουρόπιτα.

 
Υλικά
 
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 150γρ.ζάχαρη
  • 150ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 20ml κονιάκ ή ρακί ή λικέρ
  • 1 κουταλάκι κανελογαρύφαλλα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 μήλο
  • 1 κούπα σταφίδες20γρ. μπεικιν παουντερ
  • 500γρ. αλεύρι
 
Εκτέλεση
 
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το κονιάκ και διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα, προσεκτικά διότι αφρίζει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μυρωδικά μας.
  2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και κοσκινίζουμε το μείγμα. Ρίχνουμε σταδιακά στα υγρά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το μήλο κομμένο σε μικρά κομμάτια και τις σταφίδες.
  3. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα (προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μια ώρα. Προσεκτικά, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν από τα 45 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας μας για να δούμε αν είναι ψημένη.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε, στολίζουμε τη φανουρόπιτα με αχνή ζάχαρη αν δεν έχουμε βάλει σουσάμι.
 
 
Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store