Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φασολάδα με αλευρολέμονο

03 Μάρτιος, 2023

Η φασολάδα είναι από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μαζί με τις ελιές και τη φέτα συνθέτουν την τριάδα του εθνικού μας φαγητού. Ένα θρεπτικό φαγητό γεμάτο ενέργεια που μπορούμε να το απολαύσουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Ο συνδυασμός τους με λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλινο, καρυκεύματα και αλευρολέμονο δίνει ένα φανταστικό πιάτο στις επιλογές μας για καθημερινό φαγητό. Στα μεσημεριανά γεύματα με φασολάδα, στο τραπέζι φρόντιζαν να υπάρχει καπνιστή ρέγγα ή ταραμοσαλάτα, ελιές, διάφορα τουρσιά ή μια δροσερή σαλάτα.

Υλικά

  • 300 γρ. φασόλια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml άσπρο κρασί
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αλευρολέμονο

  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • Χυμό από ένα λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα, ξεπλένουμε πολύ καλά τα φασόλια και στραγγίζουμε. Μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό.
  3. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
  4. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο  για 1 λεπτό.
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φασόλια, τα καρότα κομμένα σε φέτες, τα φύλλα δάφνης και το σέλινο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν με το ελαιόλαδο.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Συμπληρώνουμε με αρκετό νερό και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  7. Αφού είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε και φτιάχνουμε το αλευρολέμονο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε δυο κουταλιές από το ζωμό του φαγητού.
  8. Περιχύνουμε τα φασόλια και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά  ακόμα.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Σερβίρουμε τα φασόλια ζεστά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store