Υλικά:
- 400γρ. φασόλια μέτρια
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 κουταλιά πελτέ
- 50ml κόκκινο κρασί
- 250γρ. τριμμένη τομάτα
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 1/2 κουταλάκι πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 ακέρωτα μανταρίνια
Εκτέλεση:
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι για να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα φασόλια, τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε και κρατάμε δύο κούπες από τον ζωμό.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και τα καρότα κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε την τριμμένη τομάτα, το σέλινο ψιλοκομμένο, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τον ζωμό που έχουμε κρατήσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τα μανταρίνια και βράζουμε τις φλούδες ώσπου να μαλακώσουν. Αλλάζουμε το νερό 2 φορές, για να ξεπικρίσουν. Αφού είναι έτοιμα, σουρώνουμε και πολτοποιούμε σε πολυμηχάνημα.
- Ρίχνουμε τον πολτό από τα μανταρίνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μελώσει το φαγητό.
- Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη φασολάδα ζέστη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη