Υλικά:
- 400γρ. φασόλια μέτρια
- 300γρ. λουκάνικο χωριάτικο
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 καρότα
- 1 κουταλιά πελτέ
- 50ml κόκκινο κρασί
- 250γρ. ψιλοκομμένη τομάτα
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 1 καυτερό πιπεράκι (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι, για να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα φασόλια, μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σουρώνουμε και κρατάμε δύο κούπες από τον ζωμό.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λουκάνικα, κομμένα σε φέτες. Αφού πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
- Μέσα στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε φέτες και τα φασόλια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε την ψιλοκομμένη τομάτα, το σέλινο ψιλοκομμένο, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τον ζωμό που έχουμε κρατήσει και αν χρειαστεί νερό, μέχρι να καλύψουμε τα φασόλια.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα λουκάνικα και την καυτερή πιπεριά.
- Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε την φασολάδα ζέστη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη