Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φασουλόρυζο

08 Φεβρουάριος, 2022

Η φασολάδα είναι το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων. Φασολάδα, ελιές και φέτα συνθέτουν την τριάδα του εθνικού μας φαγητού. Και τι κάνουμε όταν από το μεσημεριανό αυτό φαγητό μας περισσεύει στην κατσαρόλα; Το πάντρεμα με το ρύζι είναι η χρυσή συνταγή!  Η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της ελληνικής υπαίθρου να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές με όσπρια όπως  φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβυθόρυζο κ.ά. Οικονομικό φαγητό που γίνεται στο άψε σβήσε, σε λίγα μόλις λεπτά.

Η ανάμειξη αυτής της ζεστής  κόκκινης σούπας με ντομάτα, λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, σέλινο και καρυκεύματα με ρύζι, είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα. Δίνει ένα ζεστό πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αφού τα όσπρια είναι το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής. Φαγητό των παππούδων μας, αυτών που μας δίδαξαν την υγιεινή διατροφή και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και εμείς στα παιδιά μας. Είναι ένα αγαπητό φαγητό για μικρά παιδιά. Σε όλους αρέσει μια ζεστή σούπα για κρύες μέρες του χειμώνα, που μπορείς να την απολαύσεις κυρίως βραδινές ώρες.  Τα φασόλια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την διατροφή του ανθρώπου.   

Το ρύζι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να αξιοποιηθεί  με πληθώρα διαφορετικών τρόπων. Είναι η πιο σημαντική τροφή στον κόσμο που συμπληρώνει καθημερινά τις διατροφικές ανάγκες δισεκατομμυρίων κατοίκων. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε ακριβώς άρχισε η κατανάλωση ρυζιού. Πολλοί συμφωνούν ότι η καλλιέργεια ξεκίνησε στην Κίνα γύρω στο 3000 π.Χ. και από εκεί άρχισε ένα ταξίδι για όλο τον κόσμο,  για να φτάσει τελικά στην Ελλάδα από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην επιστροφή τους από τη Δυτική Ασία και κάνοντας διάφορες στάσεις σε πόλεις της κεντρικής Ασίας και σιγά- σιγά πέρασε στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Υλικά

300γρ. φασόλια ξερά

100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 πράσο (το λευκό μέρος)

1/2 ματσάκι σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 καρότα

1 κουταλιά πελτέ

1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

Αλάτι

Πιπέρι

200γρ. ρύζι μαύρο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπόλ βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 8 ώρες να μουλιάσουν.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και  μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 - 35 λεπτά. Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και τα φασόλια και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 2 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστεί την κατσαρόλα για περίπου 30-35 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ρύζι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10- 15 λεπτά εωσότου ψηθεί το ρύζι και χυλώσει το φαγητό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store