Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φασουλόρυζο

08 Φεβρουάριος, 2022

Η φασολάδα είναι το παραδοσιακό φαγητό των Ελλήνων. Φασολάδα, ελιές και φέτα συνθέτουν την τριάδα του εθνικού μας φαγητού. Και τι κάνουμε όταν από το μεσημεριανό αυτό φαγητό μας περισσεύει στην κατσαρόλα; Το πάντρεμα με το ρύζι είναι η χρυσή συνταγή!  Η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών της ελληνικής υπαίθρου να αξιοποιούν ότι τους χάριζε η φύση αλλά και ότι τους είχε απομείνει για να φτιάξουν ένα νέο φαγητό για την οικογένεια τους, δημιούργησε πολλές τέτοιες συνταγές με όσπρια όπως το φασουλόρυζο, φακόρυζο, ρεβυθόρυζο κ.ά.

Η ανάμειξη αυτής της ζεστής κόκκινης σούπας με ντομάτα, λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, σέλινο και καρυκεύματα με ρύζι, είναι ένα φανταστικό αποτέλεσμα. Δίνει ένα ζεστό πιάτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αφού τα όσπρια είναι το σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής. Φαγητό των παππούδων μας, αυτών που μας δίδαξαν την υγιεινή διατροφή και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και εμείς στα παιδιά μας. Είναι ένα αγαπητό φαγητό για μικρά παιδιά. Τα φασόλια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, μπορούν να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την διατροφή του ανθρώπου.   

 

Υλικά

  • 300γρ. φασόλια ξερά
  • 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 1/2 ματσάκι σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200γρ. ρύζι

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπόλ βάζουμε τα φασόλια με αρκετό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 8 ώρες να μουλιάσουν.
  2. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε πολύ καλά και  μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 - 35 λεπτά. Τέλος σουρώνουμε και κρατάμε τα φασόλια στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα για 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες καθώς και τα φασόλια και ανακατεύουμε.
  5. Βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε περίπου 2 λίτρα νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστεί την κατσαρόλα για περίπου 30-35 λεπτά.
  6. Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε το ρύζι, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10- 15 λεπτά ώσπου να ψηθεί το ρύζι και χυλώσει το φαγητό.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!