Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φέτα με φυστίκι Αιγίνης

04 Ιούνιος, 2020

Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, είναι γνωστό σ` όλους ότι μαγεύτηκε από το μοναδικό φως της Αίγινας, γιατί του έδινε ξεχωριστή έμπνευση. Αγάπησε τους ανθρώπους και εντυπωσιάστηκε από τα μοναδικά δέντρα , τις φιστικιές. Έζησε για αρκετά χρόνια εδώ, σ` ένα νεοκλασικό κτίριο του 1936, που βρίσκεται στην περιοχή ''Πλακάκια'' κοντά στο λιμάνι του πανέμορφου νησιού «το κουκούλι» όπως το χαρακτήριζε. Εδώ εμπνεύστηκε σημαντικά έργα του. Η ''Οδύσσεια'' είναι ένα απ` αυτά.

“Συλλογίζομαι την Αίγινα, το σπίτι στον ήλιο, την μπλάβα θάλασσα και λέω, τι τέρας πρέπει να ’ναι ο άνθρωπος, τι άπληστο θηρίο η ψυχή, για ν’ αφήσει τέτοια ανεκτίμητα αγαθά και να περιπλανιέται, μέσα στη βροχή και την ομίχλη”. Αυτά έγραφε από το βροχερό Λονδίνο, τόσο πολύ αγάπησε την Αίγινα.

Στα μαύρα κατοχικά χρόνια τότε που η πείνα μάστιζε τον λαό μας, ο Καζαντζάκης κάλεσε μια μέρα στο σπίτι του τον Καλύμνιο συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή [1909-2006] να φάνε μαζί. Ζούσε τότε στην Αίγινα και ο Μαγκλής, που εκείνο τον καιρό είχε γράψει τους ''Κολασμένους της θάλασσας'', λίγο πριν ''ανέβει'' στο βουνό για να πολεμήσει τον κατακτητή.

- Έλα απόψε του είπε να σου κάμω τραπέζι. Θα 'χούμε φαϊ ..''μουγκριστό''.

- Τρώγαμε και ''μουγκρίζαμε'', θα πει αργότερα ο Μαγκλής κι αυτό γιατί το δείπνο εκείνο είχε ''μακαρόνια με βούτυρο και τυρί παρμεζάνα''.!

- Πού τα βρήκες αυτά τα πράγματα; ρώτησε τον Καζαντζάκη.

- Μου ζήτησαν δύο καθολικοί παπάδες, να τους μεταφράσω τα ανθύλια του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και για δώρο μου έφεραν μερικά κιλά μακαρόνια.

Σήμερα εμείς έχουμε όλα τα καλά του θεού, όμως υπάρχουν ακόμα αγαθά που συνεχίζουμε να ‘’μουγκρίζουμε’’ απολαμβάνοντας τα, όπως τα Φυστίκια Αιγίνης με την εξαιρετική τους γεύση και το μοναδικό άρωμα.

Υλικά

200γρ. φέτα (σκληρή)

100γρ. αλεύρι

2 αυγά

200γρ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για σερβίρισμα

Μαρμελάδα σύκο ή μέλι

Εκτέλεση

Κόβουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια και αφήνουμε με την υγρασία της.

Τρίβουμε στο multi τα φυστίκια Αιγίνης.

Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο νερό.

Περνάμε τα κομμάτια τη φέτα πρώτα από το αλεύρι από όλες τις πλευρές, από το αυγό και στη συνέχεια από τα θρυμματισμένα φυστίκια.

Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσει και από τις δυο πλευρές.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, στη συνέχεια για πιο τραγανό αποτέλεσμα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντιπολιτικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστά με μαρμελάδα σύκο ή μέλι ή κάποια άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

Καλή επιτυχία!!!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store