Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Φοινίκια

30 Νοέμβριος, 2022

Στην Ικαρία, τα φοινίκια αποτελούν έως σήμερα το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, αν και στην πραγματικότητα τα τραγανά αυτά κουλουράκια μπορεί μεν να μοιάζουν πολύ με τα μελομακάρονα ως προς τα υλικά και την εκτέλεση, όμως δεν περιέχουν ίχνος από σιρόπι ή μέλι, πράγμα που τα διαφοροποιεί εντελώς τόσο από τα μελομακάρονα όσο και από τα μικρασιατικά φοινίκια.

Υλικά:

Για τη Ζύμη

  • 250ml ελαιόλαδο
  • 150γρ. Ζάχαρη
  • 20ml ούζο ή κονιάκ
  • ½  κουταλάκι κανέλα
  • 1/3  κουταλάκι γαρίφαλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150ml χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 600-620 αλεύρι Γ.Ο.Χ

Σιρόπι (προαιρετικά)

  • 200ml νερό
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το αλκοόλ.
  2. Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τα Φοινίκια σε μπάλες των 30 περίπου γραμμαρίων, σε έναν τρίφτη πιέζουμε από την χοντρή πλευρά ώστε να πάρει το σχήμα.
  5. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλήτικο χαρτί.  Στην Ικαρία τα Φοινίκια δεν τα σιροπιάζουν, όποτε και σε αυτή τη φάση πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα, διαφορετικά ψήνουμε ως έχουν.  
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα Φοινίκια  να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
  7. Για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  8. Ρίχνουμε τα Φοινίκια στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι.
  9. Στήνουμε σε μια ωραία πιατέλα και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης