Πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο ίσως πιάτο της Ανδριώτικης γαστρονομίας και παρά το γεγονός ότι μπορεί το όνομά τους να σας παραπέμπει σε κάποιο έδεσμα που έχει να κάνει με φρούτα, οι φρουτάλιες ή φουρτάλιες δεν είναι παρά οι παραδοσιακές ομελέτες της Άνδρου, με τις πάμπολλες παραλλαγές της συνταγής τους να περιλαμβάνουν εξίσου αμέτρητα υλικά, από τα πιο συνηθισμένα, όπως τα λουκάνικα, έως τα πλέον απρόβλεπτα όπως τα χλωρά κουκιά, οπότε και μιλάμε για τις κουκοφουρτάλιες. Το συστατικό που προσδίδει στην φρουτάλια την απίστευτη νοστιμιά της είναι το λιωμένο χοιρινό λίπος, η γλίνα, που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συστατικό για την παραδοσιακή συνταγή, αν και πλέον, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής που όλοι προσπαθούμε να ακολουθούμε, έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο. Επίσης αναπόσπαστο συστατικό μιας παραδοσιακής φρουτάλιας, που σέβεται τον εαυτό της, είναι φυσικά οι πατάτες, αλλά κυρίως τα ντόπια πεντανόστιμα λουκάνικα από χοιρινό κρέας, τα οποία μπορούν εννοείται να αντικατασταθούν με οποιοδήποτε άλλο καλό χωριάτικο λουκάνικο του εμπορίου.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης