PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Γαλακτομπούρεκο

19 Φεβρουάριος, 2021

Ποιος όμως φτιάχνει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο; Κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή της Ελλάδας, κάθε νησί, περηφανεύεται ότι το δικό της είναι το μοναδικό. Και έχουν δίκιο γιατί το μυστικό είναι κοινό. Κάθε γλυκό θέλει και το κατάλληλο υλικό του. Για το γαλακτομπούρεκο, είναι το φρέσκο γάλα και ελληνικό φρέσκο βούτυρο. Εκτός όμως από τα ποιοτικά υλικά χρειάζεται μεράκι και αγάπη για να μάθεις πώς να μείνει το φύλλο τραγανό, ποιο είναι το ιδανικό σιρόπιασμα αλλά και πώς να φτιάξεις την τέλεια κρέμα.

Ποια όμως είναι η προέλευση του διάσημου σιροπιαστού; Ως σιροπιαστό ο νους μας πάει ανατολικά προς Τουρκία. Η ονομασία μπουρέκι στην τούρκικη γλώσσα αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει φύλλο μαγειρικής. Η ρίζα μπουρ σημαίνει «ελίσσομαι». Οι ζαχαροπλάστες είναι κατηγορηματικοί. Το γαλακτομπούρεκο έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και οι μαέστροι των σιροπιαστών στην γειτονική χώρα αγνοούν την ύπαρξη του. Φαίνεται πως είναι κράμα παραδόσεων και τεχνικών από διάφορα μέρη της Ελλάδας που ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα απίθανο γλυκό.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας

250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 λίτρο γάλα

2 αυγά

100 γραμμάρια βούτυρο

4 βανίλιες

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη

150 γραμμάρια μέλι

200 γραμμάρια νερό

Φλούδες από 1 λεμόνι

Φλούδες από ένα πορτοκάλι

1 ξύλο κανέλας

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τα αυγά.

Παίρνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα και ρίχνουμε μέσα στο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.

Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες, το ξύσμα και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.

Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι να καεί. Αλείφουμε ένα ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.

Αδειάζουμε την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και βουτυρώνουμε. Βάζουμε πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς ενδιάμεσα.

Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός το μέλι. Σιγοβράζουμε για για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Ο κανόνας λέει ότι θα πρέπει να είναι το σιρόπι κρύο και το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή το αντίθετο. Σας προτείνω λοιπόν το αντίθετο. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο τραγανό φύλλο.

Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να απορροφήσει το σιρόπι για μια ώρα ξεσκέπαστο και σερβίρουμε.

 Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη