Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλακτομπούρεκο

19 Φεβρουάριος, 2021

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ταψιού που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Κρέμα και φύλλο, συνδυασμός ακαταμάχητος! Το αγαπημένο της παιδικής μας ηλικίας. Έφτιαχνε η μάνα το ταψί με το λαχταριστό επιδόρπιο, μια μέρα δεν κρατούσε! Καημό το είχε. «Παιδί μου αμάν αυτό το γαλακτομπούρεκο!». Πώς να αντισταθείς σ’ αυτή την τρεμουλιαστή κρέμα με την γαλατένια γεύση, τα σωστά μελωμένα τραγανά φύλλα που όταν τα κόβεις το σιρόπι έχει μπει μέσα τους και όχι στον πάτο του ταψιού.

 

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 4 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια μέλι
  • 200 γραμμάρια νερό
  • Φλούδες από 1 λεμόνι
  • Φλούδες από ένα πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τα αυγά.
  2. Παίρνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα και ρίχνουμε μέσα στο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
  3. Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες, το ξύσμα και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.
  4. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι να καεί. Αλείφουμε ένα ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα και στρώνουμε ομοιόμορφα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και βουτυρώνουμε. Βάζουμε πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς ενδιάμεσα.
  6. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  7. Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός το μέλι. Σιγοβράζουμε για για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  8. Ο κανόνας λέει ότι θα πρέπει να είναι το σιρόπι κρύο και το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή το αντίθετο. Σας προτείνω λοιπόν το αντίθετο. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει εντελώς και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο τραγανό φύλλο.
  9. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να απορροφήσει το σιρόπι για μια ώρα ξεσκέπαστο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store