Υλικά:
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 170γρ. ζάχαρη
- 130γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αυγά
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 40γρ. φρέσκο βούτυρο
για άλειμμα:
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουταλιές ζάχαρη
για τη σάλτσα φράουλας:
- 100γρ. φράουλες
- 70γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 20γρ. λικέρ
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα.
- Όταν πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα.
- Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δέσουν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει και να γίνει ωραία η βάση.
- Ρίχνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
- Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα φράουλας: Πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες, πολτοποιούμε σε μίξερ και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού προσθέσουμε και το λικέρ αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Τέλος, ξεφορμάρουμε τη γαλατόπιτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη