Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλατόπιτα με σταφίδες

30 Ιανουάριος, 2023

Η πίτα είναι από τα κλασικά εμβληματικά έδεσμα της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Μια από τις απλές, εύκολες και αφράτες πίτες με λίγα υλικά είναι η γαλατόπιτα. Από όποιο τόπο και να δοκιμάσεις αυτή τη πίτα,  όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αυτή την απίστευτη βελούδινη κρέμα! Όμως κάθε νοικοκυρά έχει να παρουσιάσει τη δική της παραδοσιακή συνταγή που την κάνει ξεχωριστή με ντόπια υλικά που απογειώνει τη γεύση της.

Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν πολλές περιοχές που περηφανεύονται για τη γαλατόπιτα τους. Είναι ότι καλύτερο έχουμε. Με ή χωρίς φύλλο, νηστίσιμες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.  Αλλού γλυκιές και αλλού αλμυρές.  Για παράδειγμα στη Θεσσαλία οι αρβανιτόβλαχοι του Σέσκλου την εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Αποκριάς και της Τυρινής παρασκευάζουν αλμυρή γαλατόπιτα. 

 

Υλικά

  • 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά
  • 3 βανίλιες
  • 150γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα και θρυμματισμένα 
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 50γρ. φρέσκο βούτυρο

Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • Φιλέ αμυγδάλου
  • Για σερβίρισμα
  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα

 

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα.
  3. Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις βανίλιες,  το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δέσουν τα υλικά.
  4. Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει και να κάνει ωραίο πάτο. Ρίχνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.
  5. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο την γαλατόπιτα, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για 35-40 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store