Υλικά
- 1 κιλό ρύζι Καρολίνα Λαμίας ''Θησαυροί της Ελλάδας''
- 1,200 κιλό ζάχαρη
- 2 λίτρα νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη διακόσμηση
- Αμύγδαλα ασπρισμένα
- Γαρίφαλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ με αρκετό νερό ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσει. Στη συνέχεια σε ένα σουρωτήρι πλένουμε το ρύζι μέχρι να τρέχει διάφανο νερό.
- Σουρώνουμε πολύ καλά, μεταφέρουμε κατά διαστήματα σε πολυμηχάνημα και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστεί.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε σταδιακά το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Προσέχουμε να μην μας πιάσει το ρύζι στις άκρες της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Μετά από 15 λεπτά περίπου, το ρύζι θα έχει πήξει και θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και ρίχνουμε το ρύζι, ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε ρόμβους με μία βελόνα πλεξίματος.
- Σε κάθε κομμάτι βάζουμε εναλλάξ γαρύφαλλο και αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
- Σερβίρουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη προαιρετικά.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης