Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλαξειδιώτικο Ραβανί με ρύζι

10 Νοέμβριος, 2021

Υλικά

  • 1 κιλό ρύζι Καρολίνα Λαμίας ''Θησαυροί της Ελλάδας''
  • 1,200 κιλό ζάχαρη
  • 2 λίτρα νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη διακόσμηση

  • Αμύγδαλα ασπρισμένα
  • Γαρίφαλα

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ με αρκετό νερό ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσει. Στη συνέχεια σε ένα σουρωτήρι πλένουμε το ρύζι μέχρι να τρέχει διάφανο νερό.
  2. Σουρώνουμε πολύ καλά, μεταφέρουμε κατά διαστήματα σε πολυμηχάνημα και χτυπάμε μέχρι  να θρυμματιστεί.
  3. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε σταδιακά το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Προσέχουμε να μην μας πιάσει το ρύζι στις άκρες της κατσαρόλας.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Μετά από 15 λεπτά περίπου, το ρύζι θα έχει πήξει και θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες, ανακατεύουμε  και κρατάμε στην άκρη.
  7. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και ρίχνουμε το ρύζι, ισιώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε ρόμβους με μία βελόνα πλεξίματος.
  8. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε εναλλάξ γαρύφαλλο και αμύγδαλο.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.  
  10. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
  11. Σερβίρουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη προαιρετικά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store