PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλόπιτα (γαλατόπιτα) Αρκαδίας

calendar

02 Νοέμβριος, 2020

Στο καφενείο στο Καρδαρίτσι της ορεινής Γορτυνίας είχα βρεθεί αρχές Νοέμβρη. Τζάκι αναμμένο, λίγα κάστανα στη φωτιά και ο κύριος Χαράλαμπος χαμογελαστός πλησίασε να μας πάρει την παραγγελία.

- Και από γλυκά τι έχετε; τον ρώτησα.

- Γαλ(ατ)όπιτα μου αποκρίθηκε. Εγώ την φτιάχνω!

 Ένας άντρας λοιπόν που ανοίγει φύλλο; (σκέφτηκα).

- Eγώ, εγώ την φτιάχνω με τα δικά μου υλικά.

Και είναι αλήθεια πως στην ορεινή Γορτυνία, σε αυτό το κομμάτι της Πελοποννήσου, οι οικογένειες φρόντιζαν να ήταν αυτόνομες. Όσο για την τεχνική, αυτή η πίτα είναι χωρίς φύλλο. Γι' αυτό και ονομάζετε και «Ξυπόλητη» είναι σαν να μην φορά παπούτσια.  Είναι η πίτα που σε κάθε σπίτι της Αρκαδίας, μια φορά την εβδομάδα οι νοικοκυρές έφτιαχναν για γλυκό,  και μόνο στις ονομαστικές εορτές έφτιαχναν κάτι άλλο, τις περισσότερες φορές μπακλαβά.

- Και από Γάλα; (Ήταν η επόμενη ερώτηση μου καθώς αναλογιζόμουν πως δεν θα είχαν και όλο το χρόνο).

- Πρόβειο ή κατσικίσιο. Εάν αρμέγεις κάθε μέρα, το ζώο σου δίνει γάλα όλο το χρόνο.

Εργατικοί, δεμένοι με το τόπο και τις παραδόσεις τους,  γεύσεις και τεχνικές αναλλοίωτες που αξίζει να διατηρούνται στο διάβα του χρόνου.

Πάμε να δούμε τα υλικά και τη συνταγή για την Γαλατόπιτα Αρκαδίας:

Υλικά

1,5 λίτρο φρέσκο γάλα

260γρ. ζάχαρη

210γρ. σιμιγδάλι ψιλό

5 αυγά

3 βανίλιες

Ξύσμα από ένα λεμόνι

50γρ. φρέσκο βούτυρο

Για άλειμμα

1 κρόκο αυγού

2 κουταλιές ζάχαρη

Για σερβίρισμα

Άχνη ζάχαρη ή μέλι

Κανέλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα. Όταν πήξη η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα.

Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να δέσουν τα υλικά.

Βουτυρώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει και να κάνει ωραίο πάτο. Ρίχνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.

Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη και αλείφουμε με ένα πινέλο την γαλόπιτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για 35-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή μέλι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης