Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά
Υλικά
- 1 ολόκληρη γαλοπούλα 3-3,5 κιλά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Μπούκοβο
Για την γέμιση
- 500γρ. ανάμεικτο κιμά (Μοσχάρι, χοιρινό)
- 80ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100ml κόκκινο κρασί
- 1 πράσινο μήλο τριμμένο
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
- Αλάτι πιπέρι
- 150ml νερό
- 100γρ. σταφίδες
- 30γρ. κουκουνάρι
- 50γρ. λευκά αμύγδαλα
- 50γρ. κάσιους
- 50γρ. χυλοπιτάκι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για τη μαρινάδα
- 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 20ml κονιάκ
- 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
- Πλένουμε την γαλοπούλα και σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μπούκοβο και πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κομμένα σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το τριμμένο μήλο καθώς και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά.
- Τέλος, βάζουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, το χυλοπιτάκι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
- Γεμίζουμε την γαλοπούλα με ένα κουτάλι και ράβουμε την κοιλιά ή τοποθετούμε μπροστά ένα πορτοκάλι. Δένουμε την γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
- Αναμειγνύουμε σε μούλτι όλα τα υλικά για την μαρινάδα. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με την μισή ποσότητά από την μαρινάδα. Προσθέτουμε επίσης ένα ποτήρι νερό.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και αλείφουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1 1/2 ώρα ακόμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!