Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλοπούλα γεμιστή με τυριά

30 Νοέμβριος, 2022

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι συνδεδεμένη με τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που τις μέρες αυτές τα πουλερικά έχουν την τιμητική τους.

 

Υλικά

  • 1 ολόκληρη γαλοπούλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Μπούκοβο
  • 6 πατάτες ή 1 κιλό πατάτες baby

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. γαλομυζήθρα ή κατίκι δομοκού
  • 200 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

Για τη μαρινάδα:

  • 150ml  ελαιόλαδο
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 2  κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 100ml λευκό κρασί

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε την γαλοπούλα και σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μπούκοβο και πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στην άκρη για μία ώρα.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε με το χέρι για λίγο.
  3. Γεμίζουμε την γαλοπούλα με ένα κουτάλι και ράβουμε την κοιλιά ή τοποθετούμε μπροστά ένα πορτοκάλι. Δένουμε την γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
  4. Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα ταψί και αλείφουμε με την μισή ποσότητά από την μαρινάδα. Τέλος προσθέτουμε  ένα ποτήρι νερό στο ταψί.
  5. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1,5 ώρα.
  6. Πλένουμε τις πατάτες τις  κόβουμε στα 4 και τις αλατίζουμε.
  7. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και τοποθετούμε γύρω από τη γαλόπουλα τις πατάτες. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα  με την υπόλοιπη μαρινάδα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1,5-2 ώρα ακόμα.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία,Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης