Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γαλοπούλα γεμιστή

22 Δεκέμβριος, 2020

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με υπέροχη γέμιση για το Γιορτινό τραπέζι!

 

Γαλοπούλα

  • 4 κιλά γαλοπούλα
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κουταλιές βουτυρά αγελαδινό

Γέμιση

  • 500γρ. συκωτάκια πουλιών
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • ½ πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 100γρ σταφίδες
  • 100γρ. βερίκοκα ξερά
  • 150γρ κάστανα
  • 60γρ κουκουνάρι
  • 200γρ. ρύζι μπονέτ
  • 100ml κρασί κόκκινο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 500ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για ταψί

  • 3 πορτοκάλια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 200ml ζωμό
  • 150ml κρασί κόκκινο
  • 1 κουταλιά μέλι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τη γαλοπούλα  και  σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με το βούτυρο εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα.  Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι ρίγανη και εσωτερικά. Αφήνουμε σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί  εκτός ψυγείου μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
  2. Χαράζουμε τα κάστανα, τα βράζουμε με αρκετό νερό για 20 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε.
  3. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες, τα βερίκοκα και καλύπτουμε με κρασί. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν.
  4. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε λίγο το κουκουνάρι.
  5. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και  ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το  σκόρδο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι  να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τα συκωτάκια. Σουρώνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και σβήνουμε με το κρασί τη γέμιση. Αφήνουμε να εξατμιστεί  και προσθέτουμε  το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα βερίκοκα.
  6. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό, αφήνουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα κάστανα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  7. Σε μια γάστρα ή ταψί κόβουμε σε φέτες τα πορτοκάλια και τα απλώνουμε σε όλο τον πάτο. Βάζουμε την γαλοπούλα  στη μέση και γεμίζουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Μπορούμε να κλείσουμε με μια πατάτα ολόκληρη ή  ένα πορτοκάλι ή να ράψουμε με ιδικό σπάγκο για ψήσιμο.
  8. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ί το ζωμό και το  ελαιόλαδο. Κλείνουμε τη γάστρα ή σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο αν έχουμε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 3 περίπου ώρες.
  9. Όταν περάσει ο χρόνος, ζεσταίνουμε το κρασί και ανακατεύουμε το μέλι να λιώσει. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα  και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μια ώρα ξεσκέπαστη μέχρι να πάρει χρώμα.

Καλή επιτυχία!