Υλικά:
- 4 κιλά γαλοπούλα
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κουταλιές βούτυρο
Για την γέμιση:
- 250γρ. συκωτάκια γαλοπούλας
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 80ml ελαιόλαδο
- 100γρ. σταφίδες
- 60γρ. κουκουνάρι
- 100γρ. λιαστή ντομάτα
- 200γρ. ρύζι καρολίνα
- 100ml κρασί κόκκινο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- 500ml ζωμό κοτόπουλο (ή λαχανικών)
- ξύσμα από ένα λεμόνι
Για ταψί:
- 100ml ελαιόλαδο
- 200ml ζωμό
- 150ml κρασί κόκκινο
- 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε τη γαλοπούλα και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με το βούτυρο εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα. Πασπαλίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αφήνουμε σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί εκτός ψυγείου μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες και καλύπτουμε με κρασί. Αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν.
- Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε λίγο το κουκουνάρι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τα συκωτάκια, αφού πρώτα τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
- Σουρώνουμε τις σταφίδες και σβήνουμε με το κρασί τη γέμιση. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε κύμινο, αλάτι, πιπέρι και σταφίδες.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε και αφού ρίξουμε σιγά σιγά τον ζωμό, αφήνουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κουκουνάρι και το ξύσμα λεμονιού.
- Σε μια γάστρα ή ταψί βάζουμε την γαλοπούλα στη μέση και γεμίζουμε εσωτερικά με ένα κουτάλι. Μπορούμε να κλείσουμε με μια πατάτα ολόκληρη ή ένα πορτοκάλι ή να ράψουμε με ιδικό σπάγκο για ψήσιμο.
- Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τον ζωμό και το ελαιόλαδο. Κλείνουμε τη γάστρα ή σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο αν έχουμε ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 3 περίπου ώρες.
- Όταν περάσει ο χρόνος, ζεσταίνουμε το κρασί και ανακατεύουμε το μέλι να λιώσει. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μια ώρα ξεσκέπαστη μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη