Το σαγανάκι είναι ένα μικρό τηγάνι με δύο χερούλια για χρήση σε γκάζι αλλά και τρόπος παρασκευής διαφόρων φαγητών όπως αβγά, τυρί, φέτα, μύδια μέσα στο σαχανάκι, όπως το λένε όσοι κατάγονται από τη Μικρά Ασία. Το τυρί σαγανάκι είναι το πιο συνηθισμένο. Αμέσως μετά έρχονται τα θαλασσινά με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι γαρίδες, συνδυασμένα σχεδόν πάντα με φέτα. Εδώ, η ντομάτα παίζει το ρόλο και η πιπεριά προσθέτει χρώμα και άρωμα του λάχανου.
Οι γαρίδες σαγανάκι είναι από τις εύκολες και γρήγορα παρασκευάσιμες συνταγές, χωρίς προετοιμασία, που μπορεί να τη φτιάξουμε γρήγορα ανά πάσα στιγμή. Τα θαλασσινά σε σχέση με τα κρεατικά έχουν αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, το να μαγειρεύονται σε ελάχιστο χρόνο. Οι θαλασσινοί μεζέδες μυρίζουν Ελλάδα. Το άκουσμα της λέξης παραπέμπει σε σκηνικό με παρέες σε παραθαλάσσιες ταβέρνες, σε φιλικές μαζώξεις και πιατάκια στη μέση του τραπεζιού γεμάτα με λιχουδιές που συνοδεύουν οινοπνευματώδη ποτά.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη