Είναι αλήθεια ότι στη βίβλο των γευστικών αναμνήσεών μας η λέξη "γεμιστά" έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα! Ένα φαγητό με όνομα βαρύ από νοστιμιά, με χρώματα, αρώματα και μπόλικες βιταμίνες ολόδροσων και ολόφρεσκων λαχανικών, που αγκαλιάζουν προστατευτικά την πεντανόστιμη γέμισή τους.
Γεμιστά, κατά μία έννοια, είναι όμως και τα κάθε είδους φύλλα, που τυλίγονται προσεκτικά γύρω από την μερακλίδικη γέμιση, με κορυφαίες επιλογές τα αμπελόφυλλα και τα λαχανόφυλλα, αλλά και φύλλα λιγότερο αναμενόμενα, όπως του μαρουλιού, του σέσκουλου ή ακόμα και του κυκλάμινου - όπως στην περίπτωση των περίφημων ροδίτικων ντολμάδων με φακές-, να συμμετέχουν στην δημιουργία πιάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την υφή αλλά και τη γεύση τους, που ονομάζονται μεν ντολμάδες, με την ονομασία τους όμως να προέρχεται από το τουρκικό ρήμα dolmak, που σημαίνει "γεμίζω". Από τη λίστα των γεμιστών μας δεν θα πρέπει σίγουρα να απουσιάζουν τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, όπως τα σουγάνια της Λέσβου, αλλά και τα κυδώνια, που γεμίζονται με αρνίσιο κρέας, κουκουνάρια και σταφίδες. Μια ακόμα εξαιρετική πολίτικη συνταγή!
Η συνταγή για γεμιστά που σας προτείνουμε σήμερα, σίγουρα θα αποδειχθεί μία από τις πιο αγαπημένες για όλη την οικογένεια, όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για ολόκληρο το χρόνο.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία !
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης