Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γεμιστά με σταφίδες

31 Μάιος, 2023

Είναι αλήθεια ότι στη βίβλο των γευστικών αναμνήσεών μας η λέξη "γεμιστά" έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα! Ένα φαγητό με όνομα βαρύ από νοστιμιά, με χρώματα, αρώματα και μπόλικες βιταμίνες ολόδροσων και ολόφρεσκων λαχανικών, που αγκαλιάζουν προστατευτικά την πεντανόστιμη γέμισή τους.

Γεμιστά, κατά μία έννοια, είναι όμως και τα κάθε είδους φύλλα, που τυλίγονται προσεκτικά γύρω από την μερακλίδικη γέμιση, με κορυφαίες επιλογές τα αμπελόφυλλα και τα λαχανόφυλλα, αλλά και φύλλα λιγότερο αναμενόμενα, όπως του μαρουλιού, του σέσκουλου ή ακόμα και του κυκλάμινου - όπως στην περίπτωση των περίφημων ροδίτικων ντολμάδων με φακές-, να συμμετέχουν στην δημιουργία πιάτων με εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς την υφή αλλά και τη γεύση τους, που ονομάζονται μεν ντολμάδες, με την ονομασία τους όμως να προέρχεται από το τουρκικό ρήμα dolmak, που σημαίνει "γεμίζω". Από τη λίστα των γεμιστών μας δεν θα πρέπει σίγουρα να απουσιάζουν τα γεμιστά κρεμμύδια με κιμά, όπως τα σουγάνια της Λέσβου, αλλά και τα κυδώνια, που γεμίζονται με αρνίσιο κρέας, κουκουνάρια και σταφίδες. Μια ακόμα εξαιρετική πολίτικη συνταγή!

Η συνταγή για γεμιστά που σας προτείνουμε σήμερα, σίγουρα θα αποδειχθεί μία από τις πιο αγαπημένες για όλη την οικογένεια, όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για ολόκληρο το χρόνο.

 

Υλικά

  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες)
  • 2 κολοκύθια
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 250 γρ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  • 100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 150 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1/3 κουταλάκι κανέλα
  • χυμό ενός λεμονιού
  • ζάχαρη
  • 200ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κόβουμε τα καπάκια τους και αδειάζουμε την σάρκα με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο.
  2. Στις ντομάτες θα πασπαλίσουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ή ψιλοκόβουμε την γέμιση των λαχανικών σε ένα μπολ.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο, το ρύζι, το δυόσμο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και τέλος 100ml ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι.
  4. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα λαχανικά έως τα 3/4. Στο ταψί, αλατίζουμε εξωτερικά  τα λαχανικά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισό φλιτζάνι νερό. Πασπαλίζουμε πάνω από κάθε λαχανικό με φρυγανιά και τυρί.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα. 15 λεπτά πριν να είναι έτοιμο, ξεσκεπάζουμε για να πάρουν  χρώμα.

 

Καλή επιτυχία !

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store