Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ιδιαίτερη γεύση των χοιρινών Μοσχοχωρίου Κιλελέρ, που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα χοιρινά και θα σας θυμίσει γευστικές απολαύσεις του παρελθόντος.
Το γεμιστό ρολό πανσέτα είναι για γιορτινό τραπέζι με την οικογένεια ή με καλεσμένους. Είναι ένα πιάτο που εντυπωσιάζει μόνο με την θωριά του και τη γεύση του. Μπορεί να συνοδευτεί με ψητή πατάτα, πουρέ, ρύζι, μια ωραία σαλάτα και ότι άλλο θέλει η όρεξη σας.
Τη διαφορά σ’ αυτή την συνταγή την κάνουν τα μυρωδικά, η γέμιση και το μαρινάρισμα στο κρέας. Δεν υπάρχει περιορισμός. Υπάρχουν δεκάδες υλικά που ταιριάζουν και παντρεύονται με τη πανσέτα. Θες θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, κομμάτια γραβιέρας, μανιτάρια, πιπεριές ακόμα και φρούτα και καπνιστή μπριζόλα μπορείς να προσθέσεις για νοστιμιά.
Το κρέας ήταν πάντα ιδιαίτερα αγαπητό σ’ εμάς από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα. Για τους περισσότερους πολιτισμούς αποτελεί ιστορική λιχουδιά με διαφορετικές χρήσεις στην καθημερινότητα. Η δική μας, Ελληνική κουζίνα, είχε ως βάση τη λεγόμενη «τριάδα της Μεσογείου», δηλαδή σιτάρι-ελαιόλαδο-κρασί με βάση τα ψάρια. Το κρέας τρωγόταν πιο σπάνια. Αυτή η τάση στην Ελλάδα συνεχίστηκε στα ρωμαϊκά έως και νεώτερα ενετικά και οθωμανικά χρόνια. Μεταβλήθηκε σχεδόν πρόσφατα με τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η τεχνολογική πρόοδος και ιδιαίτερα η επανάσταση του ηλεκτρισμού. Η αστικοποίηση μετά το 1960 έφερε ανάλογες αλλαγές και σταδιακά άρχισε να αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες του Έλληνα. Στην διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζουν οι επιχειρήσεις κάθε μορφής που στήθηκαν πάνω στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση κρέατος.
Υλικά
Για την μαρινάδα
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης