Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γιουβέτσι με οσομπούκο και χυλοπιτάκι

30 Σεπτέμβριος, 2021

Έως το 1824 που ανοίγει τις πόρτες της η πρώτη «Φάμπρικα ζυμαρικών» στην Πελοπόννησο, ήταν γνωστά μόνο τα ζυμαρικά που έφτιαχναν στα σπίτια τους οι νοικοκυρές και ο κάθε τόπος είχε τα δικά του. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά όμως δημιουργήθηκαν όλα από την ίδια ανάγκη , την φύλαξη και αποθήκευση πρώτων υλών.

Σήμερα χάρη στη δημιουργία εργαστηρίων παραγωγής η διαδικασία αυτή έχει απλουστευτεί και δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν κάθε φορά μόνο την ποσότητα που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή. Τα Εργαστήρια Ζυμαρικών Σεραφείμ συνιστούν μια οικογενειακή επιχείρηση, που δραστηριοποιείται από το 1983 στην παραγωγή Αγνών Παραδοσιακών, Βιολογικών και Ειδικών Ζυμαρικών.

Για την επιτυχία της σταθερής και άριστης ποιότητας των προϊόντων μας έχουν συμβάλει, η αυστηρή επιλογή πρώτων υλών, η πολυετή εμπειρία μας και η οικογενειακή φροντίδα. Τα ζυμαρικά Κορίνθου Της Βασιλικής, έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αφού παράγονται κάτω από απόλυτα υγειονομικές συνθήκες με γνώμονα πάντα την αγάπη για την παράδοση αλλά και την τεχνογνωσία.

Τα ζυμαρικά είναι από τα λατρευτά φαγητά πολλών λαών, αποτελούν βασικά διατροφικά προϊόντα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελληνική κουζίνα. Είναι πλασμένα με αγνά υλικά και δένουν τέλεια με κρεατικά, θαλασσινά, λαχανικά, όσπρια, γίνονται σούπες ακόμα και κρύες σαλάτες. 

Από τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι οι χυλοπίτες που γίνονται με αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Ήταν από τα ζυμαρικά που φτιάχνανε με ειδική μαεστρία παλιές νοικοκυρές με το χέρι και το μπλάστρι πάνω σε σοφρά ή σε ξύλινους πάγκους. Ανοίγανε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και έπειτα την κόβανε λωρίδες. Άλλες νοικοκυρές προτιμούσαν να τις τεμαχίσουν σε μικρά τετραγωνάκια. Κουραστική δουλειά που ήθελε παρέα δυο με τρις γυναίκες για να αβγατίσει η δουλειά  και μια ευκαιρία για κους κους και ψιλοκουβέντα. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου τις λένε «τουτουμάκια», στη Μακεδονία «γιουφκάδες», στη Κύπρο «τουμάτσια», στα Αρβανιτοχώρια τις χυλοπίτες τις λένε «πέτα» ή «πέτκα», οι δε βλάχοι «πέτουρε».

Το χυλοπιτάκι δένει τέλεια σε γιουβέτσι με οσομπούκο. Είναι ένα φανταστικό φαγητό κατσαρόλας με γευστική φινέτσα και εξαιρετική νοστιμιά. Ουσιαστικά πρόκειται για το μοσχαρίσιο κότσι κομμένο σε φέτες που μαγειρεύεται σε σάλτσα ντομάτας. Το οσομπούκο (osso bucco) μας έρχεται από την Ιταλία, που σημαίνει κόκκαλο με τρύπα. Η λέξη αυτή δεν μεταφράζεται και στους καταλόγους φαγητού δεν επεξηγείται.  Αυτό το όνομα το πήρε από το χαρακτηριστικό σχήμα που έχει το κομμάτι από το μοσχαρίσιο κότσι.

Το γιουβέτσι, φαγητό της Πολίτικης κουζίνας, συνηθίζεται ως οικογενειακό φαγητό που μαγειρεύεται σε κυριακάτικό και γιορτινό τραπέζι. Καμιά φορά το φαγητό είναι αιτία να μαζευτεί όλη η οικογένεια στο πατρικό και το γιουβέτσι είναι μια γευστική πρόκληση που πετυχαίνει το σκοπό αυτό.

Τα ζυμαρικά Κορίνθου Της Βασιλικής φημίζονται για την άριστη και σταθερή τους γεύση. Μένουν αναλλοίωτα στο βράσιμο και μας προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία!

 

Υλικά

  • 1 κιλό οσομπούκο
  • 400γρ. χυλοπιτάκι Κορίνθου «Θησαυροί της Ελλάδας»
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 150ml κόκκινο κρασί
  • 30γρ. πετιμέζι ή μέλι
  • 400γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά στεγνώνουνε με απορροφητικό χαρτί το οσομπούκο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το οσομπούκο. Θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και βγάζουμε σε ένα πιάτο.
  2. Στο ελαιόλαδο που έχει μείνει, σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και το καρότο  σε φέτες και  ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε το οσομπούκο και ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την κανέλα την αλατοπιπερώνουμε.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το πετιμέζι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε για 2 λεπτά.
  5. Σε 1 l ζεστό νερό διαλύουμε τον κύβο λαχανικών και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει το οσομπούκο.
  6. Αφού έχει ψηθεί, ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό, διορθώνουμε το αλάτι  και ρίχνουμε το Χυλοπιτάκι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί.
  7. Τέλος, ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να ηρεμήσει πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store