PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Γκιούλμπασι

εικονίδιο ημερομηνίας

05 Αύγουστος, 2021

Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό κυρίως με αρνίσιο κρέας, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι. Ψήνεται σε πήλινο σκεύος στο φούρνο ή στη λαδόκολλα, αναμιγνυόμενο συνήθως με χοιρινό και βοδινό κρέας. Αυτό που το απογειώνει είναι το μαρινάρισμα του με βότανα, μπαχαρικά και με την προσθήκη  τυριού.

Το μυστικό στο κρέας, λένε παλιοί παραδοσιακοί μάγειροι, είναι να το ψήνεις αργά για να δώσει όλη τη γεύση του. Το πήλινο έχει αυτό το πλεονέκτημα και φτιάχνει μαγικά φαγητά.

Από την άλλη το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι από τις δημοφιλείς μεθόδους ψησίματος και εφαρμόζεται πολύ σε συνταγές για κρέας, ψάρι λαχανικά. Μαριναρισμένα το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Όταν βγει ζεστό από το φούρνο ανοίγεις την λαδόκολλα και ξεχύνονται μυρωδιές σ’ όλο το χώρο, μ’ ένα κρέας λουκούμι.

Η ονομασία γκιούλμπασι μας παραπέμπει στην τούρκικη κουζίνα. Εδώ χρησιμοποιούν κυρίως αρνί. Στο πέρασμα του χρόνου πολλές συνταγές ήρθαν στην ελληνική κουζίνα με διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης και με προσθήκη νέων υλικών όπως στην περίπτωση μας του χοιρινού κρέατος, που αυτό είναι απαγορευμένο σε κουζίνες μουσουλμάνων. Άλλες φορές πάλι πήραμε το όνομα παλιάς συνταγής με τελείως διαφορετικά υλικά και τεχνικές μαγειρέματος. Υπάρχουν συνταγές που έχουν φτάσει στις μέρες μας με παραφρασμένη ονομασία και αν προσπαθήσουμε να την ετυμολογήσουμε θα οδηγηθούμε σε λαθεμένα συμπεράσματα. Και στην τούρκικη κουζίνα ψήνουν κομματιασμένο ή ολόκληρο μπούτι από αρνί και το ονομάζουν kuzu kagit kebabi, δηλαδή αρνί στο χαρτί κομματιαστό.

 

Υλικά

700 Γραμμάρια Αρνί μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες

500 Γραμμάρια χοιρινό σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες

500 Γραμμάρια μοσχάρι ποντίκι κομμένο σε μικρές μερίδες

1 Μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα

2 Πράσινες πιπεριές κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

6-8 Ντοματίνια

100ml Ελαιόλαδο

100ml Κρασί κόκκινο

1/2 κουταλάκι ρίγανη

1/2 κουταλάκι Θυμάρι

1/4 κουταλάκι  πάπρικα

Αλάτι πιπέρι

1/2 κουτάλια βούτυρο πρόβειο

300 Γραμμάρια κεφαλοτύρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κρέατα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα τομάτινια.

Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και πετυχαίνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Μεταφέρουμε σε μια γάστρα και κλείνουμε το καπάκι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 2 ώρες.

Μετά από 2 ώρες ανοίγουμε τη γάστρα ρίχνουμε το βούτυρο και το κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους . Συνεχίζουμε  το μαγείρεμα με σκεπασμένη τη γάστρα για άλλη μισή ώρα περίπου.

Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης