Ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό κυρίως με αρνίσιο κρέας, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι. Ψήνεται σε πήλινο σκεύος στο φούρνο ή στη λαδόκολλα, αναμιγνυόμενο συνήθως με χοιρινό και βοδινό κρέας. Αυτό που το απογειώνει είναι το μαρινάρισμα του με βότανα, μπαχαρικά και με την προσθήκη τυριού.
Από την άλλη το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι από τις δημοφιλείς μεθόδους ψησίματος και εφαρμόζεται πολύ σε συνταγές για κρέας, ψάρι λαχανικά. Μαριναρισμένα το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Όταν βγει ζεστό από το φούρνο ανοίγεις την λαδόκολλα και ξεχύνονται μυρωδιές σ’ όλο το χώρο, μ’ ένα κρέας λουκούμι.
Υλικά
- 700 Γραμμάρια Αρνί μπούτι κομμένο σε μικρές μερίδες
- 500 Γραμμάρια χοιρινό σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες
- 500 Γραμμάρια μοσχάρι ποντίκι κομμένο σε μικρές μερίδες
- 1 Μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
- 2 Πράσινες πιπεριές κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 6-8 Ντοματίνια
- 100ml Ελαιόλαδο
- 100ml Κρασί κόκκινο
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι Θυμάρι
- 1/4 κουταλάκι πάπρικα
- Αλάτι πιπέρι
- 1/2 κουτάλια βούτυρο πρόβειο
- 300 Γραμμάρια κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα κρέατα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα τομάτινια.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και πετυχαίνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε σε μια γάστρα και κλείνουμε το καπάκι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 2 ώρες.
- Μετά από 2 ώρες ανοίγουμε τη γάστρα ρίχνουμε το βούτυρο και το κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους . Συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη τη γάστρα για άλλη μισή ώρα περίπου.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη,Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης