Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γκιοζλεμέδες ή γκιουζλεμέδες

08 Δεκέμβριος, 2023

Γκιοζλεμέδες ή γκιουζλεμέδες! Ζεστά, κρατσανιστά τυροπιτάκια, διπλωμένα συνήθως προσεκτικά σε σχήμα φακέλου, που αποδεικνύει τη νοικοκυροσύνη των Μικρασιατισσών μαγειρισσών, στις αποσκευές των οποίων κρυμμένες οι πολύτιμες συνταγές τους, ταξίδεψαν στις όχθες των αντίπερα ελληνικών νησιών, στα οποία ωστόσο η αλήθεια είναι ότι παρασκευάζονταν και πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που αποδεικνύει τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των νησιωτικών και ηπειρωτικών ακτών του Ανατολικού Αιγαίου.

Υλικά για την Ζύμη

  • 400γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 40ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ½  κουταλάκι αλάτι
  • 220-250ml νερό
  • 20γρ. βούτυρο

Υλικά για τη γέμιση

  • 200γρ. φέτα
  • 200γρ. μανούρι
  • 200γρ. κασέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο  ζυμάρι.
  2. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Εντωμεταξύ βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά θρυμματισμένα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν.
  4. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια.
  5. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο κάθε κομμάτι και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε λεπτές στρογγυλές πίτες.
  6. Τοποθετούμε στη μέση αρκετή γέμιση. Κλείνουμε σε φάκελο και πιέζουμε με το χέρι απαλά.
  7. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και γυρνάμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν καλά. Λίγο πριν είναι έτοιμες αλείφουμε ελάχιστα την επιφάνεια με βούτυρο και γυρνάμε ακόμα μία φορά.
  8. Βγάζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store