Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Γλυκό Βυζαντινό

31 Μάρτιος, 2023

Αφράτη βάση, ηδονικά τρεμουλιαστή κρέμα, έντονα αρώματα από ένα μπουκέτο μυρωδικών αποτελούμενο από βανίλια, κανέλα, μαστίχα και μαχλέπι και μια γλύκα "παραδοσιακή" θα τολμούσα να πω, σε πείσμα των σύγχρονων "άγλυκων" γλυκισμάτων, συνιστούν το προφίλ ενός γλυκού γιορτινού και συγχρόνως εύκολου στην παρασκευή, ελαφρού και ταυτόχρονα τόσο πλούσιου σε γεύση και υφές. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο από τις Πολίτισσες καλονοικοκυρές, τις τόσο φημισμένες για την μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και γενικότερα τη νοικοκυροσύνη τους.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς μέσα από το λαχταριστό αυτό γλυκό, το βυζαντινό ή πολίτικο, συμβολίζεται τόσο ανάγλυφα το αρμονικό πάντρεμα Ανατολής και Δύσης γενικότερα, αλλά και της ζαχαροπλαστικής ειδικότερα, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας, η οποία ως γέφυρα που ενώνει τους δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους, λειτούργησε καταλυτικά ώστε το ρεβανί ή ραβανί, φθάνοντας από την Κωνσταντινούπολη να σμίξει με την δυτικής προέλευσης κρέμα ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό, αλλά πάντα τόσο αγαπημένο αποτέλεσμα.

 

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 600 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Για το παντεσπάνι

  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα
  • 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
  • 450 ml γάλα

Για την κρέμα

  • 1 l γάλα φρέσκο
  • 80 γρ. Κορν Φλαουρ
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για το πασπάλισμα

  • Κανέλα τριμμένη

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Όταν  είναι έτοιμο κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα,  την μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και αναμειγνύουμε ξανά με ένα σύρμα εωσότου δέσουν τα υλικά.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα  την επιφάνεια.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά στον αέρα.
  5. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και με ένα ξυλάκι τρυπάμε σε διάφορα σημεία σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφηθεί.
  6. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, το κορν φλαουρ, το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα. Βάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  7. Στην συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού  και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  8. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το παντεσπάνι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  9. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να παγώσει. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κανέλα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store