Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Ισλί

22 Δεκέμβριος, 2020

Το ισλί ή (ιτσλί) είναι ένα ποντιακό γλυκό με ρίζες στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και έχει αρκετές ομοιότητες με τα μελομακάρονα. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων (αποκαλούνται οι τουρκόφωνοι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία) την εποχή των Χριστουγέννων, και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών από το 1923 και ύστερα. Το έφεραν οι κυνηγημένοι έλληνες του Πόντου μαζί με τα λιγοστά πράγματα που μπορούσαν να πάρουν μαζί τους. Φρόντισαν μέσα σ’ αυτά να πάρουν και το ειδικό τσιμπιδάκι με το οποίο κάνουν ανάγλυφη την επιφάνεια τους.

Γλυκό που γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι της νοικοκυράς, για το λόγο αυτό πήρε την τούρκική ονομασία ισλί που σημαίνει «δουλεμένο». Το ισλί, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες είναι τα παραδοσιακά γλυκά των ελληνικών χριστουγεννιάτικων εθίμων. 

 

Υλικά

Ζύμη

250γρ. βούτυρο αγελάδος

250γρ. φυτίνη

100γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

40ml κονιάκ

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

800γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Γέμιση

200γρ. καρύδι

50γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

Σιρόπι

500ml νερό

750γρ. ζάχαρη

200γρ. μέλι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και τη φυτίνη και αφήνουμε να λιώσουν, προσοχή, όχι να κάψουν. Μεταφέρουμε  σε ένα μπολ και με το χέρι,  ανακατεύουμε  με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε, τις βανίλιες, το αλάτι και το κονιάκ.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.

Θρυμματίζουμε λίγο τα καρύδια και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι. Παίρνουμε στο χέρι και πατάμε,  ανοίγοντας ένα φυλλαράκι όσο η παλάμη του χεριού. Βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι γέμιση. Κλείνουμε τη γέμιση και δημιουργούμε τριγωνικό σχήμα.

Κεντάμε  σχήματα πάνω στην επιφάνεια με τη βοήθεια από ένα πιρούνι ή τσιμπίδα.

Μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 190 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

 Όταν βγάλουμε από το φούρνο, με μια οδοντογλυφίδα δημιουργούμε 2-3 τρυπούλες στην κάτω μεριά του Ισλί, βοηθά στο να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι. Αφήνουμε τα Ισλί να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι, βράζουμε για 5 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει στο ζεστό σιρόπι.

Ρίχνουμε σταδιακά τα Ισλί μέσα στο ζεστό σιρόπι και γυρνάμε να απορροφήσει και από τις δυο πλευρές, αφήνουμε μέσα ανάλογα πόσο σιροπιασμένα μας αρέσουν.  Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό για να φύγει το περιττό σιρόπι.

Στολίζουμε τα Ισλί σε μια γιορτινή πιατέλα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη